Top 10 bedrijfsrisico’s 2021 gedomineerd door pandemie

Top 10 bedrijfsrisico's 2021 gedomineerd door pandemie
Een drietal Covid-19-gerelateerde risico’s staan bovenaan in de 10e Allianz Risicobarometer 2021.

Dit mogelijke verstorings- en verliesscenario’s worden verwerkt in de nasleep van de coronavirus-pandemie. Bedrijfsonderbreking en pandemie-kraak zijn de belangrijkste bedrijfsrisico’s van dit jaar, waarbij cyberincidenten op de derde plaats komen.

De jaarlijkse enquête over wereldwijde bedrijfsrisico’s van Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) omvat de standpunten van 2.769 experts in 92 landen en gebieden, waaronder CEO’s, risicomanagers, makelaars en verzekeringsexperts heeft geresulteerd in de top 10 bedrijfsrisico’s van 2021.

Allianz Risicobarometer 2021

“De Allianz Risicobarometer 2021 is duidelijk door het Covid-19-trio van risico’s. Bedrijfsonderbreking, pandemie en cyber zijn sterk met elkaar verbonden, wat de groeiende kwetsbaarheden van onze sterk geglobaliseerde en verbonden wereld aantoont”, zegt Joachim Müller, CEO van AGCS.

“De pandemie van het coronavirus herinnert ons aan risicobeheer en bedrijfscontinuïteitsbeheer om bedrijven verder te ontwikkelen om te helpen bij het bereiden van extreme gebeurtenissen en het overleven. Hoewel de pandemie een stevige greep heeft op landen over de hele wereld, moeten we ons voorbereiden op meer voorkomende extreme scenario’s, zoals wereldwijde cyberaanvallen, natuurrampen als gevolg van klimaatverandering van zelfs een andere kraak van ziekten.”

Een duidelijk onderschat risico

Voor individuele veiligheid als bedrijven blijft de Covid-19-crisis een directe bedreiging vormen. De tweede positie ten koste van andere risico’s is de tweede positie ten koste van andere risico’s. Vóór 2021 was het risico nooit hoger dan #16 in 10 jaar van de risicobarometer, een duidelijk onderschat risico. In 2021 is het grootste risico in 16 landen en een van de drie grootste risico’s op alle continenten.

Marktontwikkelingen stijgen ook in de Allianz Risicobarometer 2021, als gevolg van het risico van stijgende insolventiecijfers na de pandemie. Volgens Euler Hermes zal het merendeel van de insolventies in 2021 plaatsvinden. Verder zal Covid-19 een periode van innovatie en marktverstoring in gang zetten. De acceptatie van technologische versnellens, de ondergang van gevestigde exploitanten en traditionele sectoren en nieuwe concurrenten.

Andere stijgers en dalers

Andere stijgers zijn onder meer macro-economische ontwikkelingen (# 8 met 13%) en politieke risico’s en geweld (# 10 met 11%) Voor een groot deel zijn dit ook het gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Dalers in het onderzoek van dit jaar zijn onder meer veranderingen in wet- en regelgeving (# 5 met 19%), natuurrampen (# 6 met 17%), merk / explosie (# 7 met 16%) en klimaatverandering (# 9 met 13%) Allemaal duidelijk achterhaald door pandemische zorgen.

Hieronder de wereldwijde top 10 bedrijfsrisico’s voor 2021:

1. Bedrijfsschade
Waaronder supply chain onderbreking.

2. Pandemie->
Gezondheids- en personeelskwesties, beperkingen van het verkeer.

3. Cyberincidenten
Cybercriminaliteit, IT-falen, datalekken, boetes.

4. Marktontwikkelingen
Volatiliteit, verhoogde concurrentie / nieuwkomers, fusies en overnames, marktstagnatie, marktfluctuatie.

5. Aanpassingen in regelgeving en wetgeving
Aanpassingen bij overheid, economische sancties, protectionisme, Brexit, desintegratie van eurozone.

6. Natuurrampen
Storm, overstroming, aardbeving.

7. Merk, explosie

8. Macro-economische ontwikkelingen
Bezuinigingsprogramma’s, stijging van grondstofprijzen, deflatie, inflatie.

9. Klimaatverandering
Toenemende volatiliteit van het weer.

10. Politieke risico’s en geweld
Oorlog, terrorisme, rellen.

Gerelateerde artikelen