Toch stagnatie eind 2022 in eurozone

Geen groei in het vierde kwartaal van 2022 ten opzichte van de voorgaande drie maanden.
 

De economie van de eurozone is in het vierde kwartaal van 2022 toch niet gegroeid ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Volgens een definitief cijfer van het Europese statistiekbureau Eurostat was sprake van stagnatie, terwijl eerder een plusje van 0,1 procent werd gemeld. In het derde kwartaal ging de economie van het eurogebied met een herziene 0,4 procent vooruit. Dat was bij een eerdere raming nog 0,3 procent.

Het zwakkere cijfer hangt onder meer samen met de gedaalde consumentenbestedingen vanwege de hoge inflatie. De neerwaartse bijstelling zorgt er ook voor dat de groei in de eurozone op jaarbasis in het afgelopen kwartaal wat minder sterk uitvalt dan eerder gedacht. Dat is nu 1,8 procent, tegen een eerdere schatting van 1,9 procent.

De economie van de gehele Europese Unie liet in het vierde kwartaal volgens de nieuwe cijfers van Eurostat een krimp van 0,1 procent op kwartaalbasis zien. Hier werd eerder groei noch krimp gerapporteerd. In het derde kwartaal werd de groei in de EU opwaarts bijgesteld naar 0,4 procent, van 0,3 procent eerder. Ten opzichte van een jaar geleden ging de economie van de EU met 1,7 procent vooruit.

Gerelateerde artikelen