(Toch) EU steun voor CSDDD-richtlijn tegen misstanden in keten

Bedrijven moeten keten monitoren en controleren

Europese regels voor bedrijven om misstanden bij hun buitenlandse toeleveranciers tegen te gaan, hebben toch de steun van de EU-landen gekregen. De wet voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen is wel sterk afgezwakt na fel verzet van grote bedrijven. Dat meldt het ANP.

  • Juridische bezwaren van bedrijven blijven
  • Nederlandse bedrijven moeten toch de keten gaan onderzoeken
  • Wet moet nog door Europees Parlement

De wet legt grote bedrijven een voorzorgsplicht op. Nu laten ze soms bijvoorbeeld nog T-shirts maken door kinderen in Aziatische sweatshops, kobalt voor apparaten winnen in beroerde omstandigheden in Afrikaanse mijnen of chemicaliënfabrieken draaien die het milieu verwoesten. Bedrijven moeten voortaan voorkomen dat bedrijven eerder in de productieketen mensenrechten schenden en het milieu of klimaat schaden.

Lees ook:

Versoepelingen na druk van bedrijfsleven

De EU-landen en het Europees Parlement sloten in december al een principeakkoord over deze wet, maar grote landen als Duitsland, Frankrijk en Italië krabbelden terug. Onder druk van het bedrijfsleven eisten ze versoepelingen. Daardoor gaan de regels nu voor veel minder bedrijven gelden dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

 

Gerelateerde artikelen