“Bedrijven hebben nog maar weinig beleid op CSRD”

Advocaat CSRD geeft op FM Dag 2024 adviezen aan finance

“Ik verwacht dat veel bedrijven nog weinig beleidsplannen hebben hoe ze hun ESG gaan verbeteren en hoe ze daarover gaan rapporteren in hun eerstvolgende jaarverslag”, waarschuwt advocaat Paul Josephus Jitta, van Buren –in aanloop naar zijn presentatie ‘Hoe voldoe ik aan de regels én pak ik kansen?’ op de jaarlijkse FM Dag.

Josephus Jitta staat bedrijven bij daar waar het gaat ten aanzien van de regels, richtlijnen en wetten die de implementatie van ESG in jaarverslagen en financiële rapportages voorschrijven. Na 1 januari moet namelijk een deel van de Nederlandse bedrijven rapporteren over het nu-lopende jaar. In de loop van de komende jaren komen daar andere categorieën bij. De advocaat en partner van Buren is er dan ook zeker van dat er een golf aan rapportagewerk en verslagleggingsactiviteit voor CFO’s, finance afdelingen en accountants aan komt.

“Als je beleidsplannen niet hebben geleid tot verbetering, kun je er misschien nog mee weg komen maar volgend jaar zal er toch strenger naar gekeken worden”

Advocaat Josephus Jitta, verwacht merkt dat de grote accountantskantoren al druk bezig zijn met het op orde krijgen van de capaciteit die begin 2025 nodig is. Toch erkent hij dat de accountancy-organisaties zich niet helemaal kunnen inrichten op de éénmalige piek, die vrijwel zeker gaat ontstaan omdat het de eerste keer is, dat bedrijven volgens de CSRD moeten rapporteren en ‘dat gaat de eerste keer gepaard met veel vragen en onzekerheid’.

Hij raadt bedrijven dan ook aan alvast een tijdslot te reserveren in de agenda van hun accountant. Op langere termijn voorziet hij overigens wel dat de piek minder zal worden. “Dan hebben afdelingen, CFO’s en accountants meer ervaring en dan weten ze beter wat er gevraagd wordt.”, aldus Josephus Jitta.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Maar het simpelweg aangeven in een tabel hoeveel vrouwen en hoeveel mannen in dienst zijn –met een stukje tekst er naast in het bestuursverslag waarin staat dat je als organisatie streeft naar een betere balans tussen mannen en vrouwen, is niet meer voldoende. “De richtlijn verwacht dat je echt duidelijker en preciezer uiteen zet hóe je dat met beleid gaat aanpakken.” Hij wijst er op dat CSRD niet alleen van toepassing is ten aanzien van de gendergelijkheid in een onderneming maar ook op de vele andere punten, waarover bedrijven moeten gaan rapporteren.

In aanloop naar de eerste rapportageverplichting onder CSRD adviseert hij organisaties tijdig juristen bij het opstellen en schrijven van de jaarverslagen te betrekken. Want nu iets opschrijven betekent dat de buitenwereld, waaronder NGO’s, financiers en overige belanghebbenden de komende jaren controle kunnen uitoefenen op de cijfers en plannen: “Als je beleidsplannen niet hebben geleid tot verbetering, kun je er misschien nog mee weg komen maar volgend jaar zal er toch strenger naar gekeken worden.”, aldus Josephus Jitta.

Wat betreft die zichtbaarheid van de voortgang, zal in Nederland waarschijnlijk een discussie gaan ontstaan over de aansprakelijkheid wanneer niet wordt voldaan aan de richtlijnen, zo voorspelt de advocaat. Deze verantwoordelijkheid is geregeld in een andere Europese rapportagerichtlijn de CSDDD. In deze richtlijn “komen enkele juridische bepalingen over de persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders. In tegenstelling tot enkele landen om ons heen, is het in Nederland niet makkelijk om een bestuurder aansprakelijk te stellen als een bedrijf iets verkeerd doet. Dan moet je bij wijze van spreken echt flink in de kas hebben gegraaid. In andere landen liggen die voorwaarden minder hoog. Ik verwacht daarom dat de implementatie van de bepalingen in Nederlandse wetgeving, nog een flinke discussie zal opleveren.”

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

Gerelateerde artikelen