Tijdsdruk grootste uitdaging bij voorbereiding jaarcijfers

Voor veel Nederlandse bedrijven eindigt het fiscale jaar eind december; daarna volgt voor de financiële afdeling een drukke periode vanwege het voorbereiden van de jaarcijfers en de extra activiteiten en rapportages hieromheen. Tijdsdruk is één van de grote uitdagingen.

Dat zegt 53% van de 200 CFO’s in een onderzoek van Robert Half, gespecialiseerd arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële professionals. De druk wordt verder opgevoerd door het gebrek aan vaardigheden, zoals fiscale kennis met betrekking tot jaarcijfers, bij het eigen financiële team (27%). Veel CFO’s overwegen daarom om in deze drukke periode tijdelijke (gespecialiseerde) versterking van hun team in te schakelen, vooral bij midden- en kleinbedrijven.

Waardevolle bijdrage betaalt zich uit
De combinatie van tijdsdruk en beperkte middelen leidt tot overwerk, in bijna alle bedrijven (95%) draait het financiële team in deze periode overuren. Deze tijd worden op verschillende manieren -of een combinatie van deze – gecompenseerd: uitbetalen van de extra uren (49%), compensatie in extra vakantiedagen (43%) of door een bonus uit te keren (22%). Slechts één op de tien CFO’s geeft aan dat er geen compensatie wordt gegeven voor het maken van overuren.

Flexibiliteit door tijdelijke werknemers
In de drukke periode ter voorbereiding van de jaarcijfers zijn met name tijdelijke financiële professionals met een specifieke fiscale kennis erg gewild bij veel bedrijven. Bijna de helft van de CFO’s geeft aan tijdelijke versterking van hun afdeling te willen inhuren. Dit is vooral het geval bij midden- en kleinbedrijven, zij hebben een kleinere financiële afdeling en daarmee zijn zij minder flexibel in drukke periodes. Tijdelijk extra mankracht is waardevol voor bedrijven; een deel van de CFO’s (16%) geeft aan dat zij verwachten dat de beloning van deze tijdelijke professionals in het komende jaar zal stijgen.

“Tijdelijke medewerkers worden vooral gekozen vanwege hun kennis en ervaring. Zij vullen het gebrek aan kennis en vaardigheden bij eigen medewerkers op,” vertelt Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland. “Daarnaast is het belangrijk dat zij direct aan de slag kunnen en weinig inwerktijd nodig hebben. We zien in de laatste jaren steeds meer vraag van bedrijven naar dit soort tijdelijke professionals, omdat zij direct de financiële afdeling kunnen ondersteunen en kwalitatief goed werk leveren.”

Gerelateerde artikelen