Tienduizenden ondernemers niet meer levensvatbaar

Anderhalf miljard coronaschuld kan niet worden terugbetaald.

Van de ruim zestigduizend bedrijven die nog niets van hun coronaschuld hebben afgelost aan de belastingdienst, is zo’n zeventig tot tachtig procent niet levensvatbaar. En ook onder de bedrijven die wel zijn begonnen met aflossen, zitten heel wat ondernemers die achterlopen met hun betalingen. Een deel van de 16,5 miljard euro dat nog openstaat, wordt nooit meer afgelost.

Dat zegt Michiel Hordijk, directeur van het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK) tegen De Telegraaf. “Ik verwacht dat ook daar veel ondernemers moeten stoppen.”

Hordijk verwacht dat zeker 1,5 miljard euro niet terugbetaald wordt. Waarschijnlijker is volgens hem dat de overheid drie tot vijf miljard euro moet afschrijven.

Het IMK helpt op verzoek van gemeenten, de belastingdienst of van ondernemers zelf, bedrijven bij het bepalen of ze nog kunnen voortbestaan of dat ze beter kunnen stoppen. “Veel van deze ondernemers hebben het mentaal moeilijk. Vaak zijn ze opgelucht als wij zeggen dat hun bedrijf niet kan voortbestaan”, vertelt Hordijk. Volgens hem weten die ondernemers diep van binnen wel dat het niet werkt. “Het is vaak vechten tegen de bierkaai. En als wij dan zeggen ’hier houdt het op’, geeft dat veel rust.”

(ANP)

Gerelateerde artikelen