TIE Kinetix transformeert tot fintech platform

Te lange betalingstermijnen? TIE Kinetix geeft met primeur financiele lucht aan MKB: CEO Jan Sundelin legt uit.

CEO Jan Sundelin van TIE Kinetix is een teamplayer. Als hij vertelt hoe zijn bedrijf uitgroeide tot de grootste Nederlandse speler in Electronic Data Interchange (EDI) wijst hij vooral naar zijn 110 collega’s op het hoofdkantoor in Breukelen, naar de R&D-afdeling daar, naar die twintig 'extra handjes' van het bedrijf in Vietnam, naar zijn CFO.

“Elektronische facturering is in Scandinavië verplicht, hier in Nederland zijn papieren rekeningen nog steeds toegestaan”, aldus Sundelin. De CEO met Zweedse én Nederlandse nationaliteit, lachend: “Minder verplichtingen vanuit de overheid richting burgers, zeg maar het poldermodel… zo gaat dat hier. Maar uiteindelijk komt die volledig digitale verwerking er natuurlijk ook in Nederland.”

Zijn bedrijf begint het nieuwe jaar met een primeur die voor met name het MKB als geschenk uit de hemel moet komen: Onmiddellijke betaling, ook wel factoring genoemd, door overheidsinstellingen van rekeningen. Dus een einde aan dat lange wachten op 'je geld'.

Lage rente

“Door samen te werken met één van de grootste bankgroepen ter wereld bieden we bedrijven de mogelijkheid het geld dat zij tegoed hebben van bijvoorbeeld gemeenten of provincies direct te ontvangen”, aldus Jan Sundelin. “Dat is mede mogelijk door de huidige, extreem lage, rente. Waardoor bedrijven gigantische voordelen hebben. TIE Kinetix wordt met ons nieuwe product een ander soort bedrijf, veel meer een fintech platform. In Denemarken en Finland gebeurt iets vergelijkbaars, maar daar gaat het uitsluitend om business to business. Factoring van elektronisch facturen van business to government is geheel nieuw.”

Gat in de markt, denken ze bij TIE Kinetix. Want bijvoorbeeld bouwbedrijven kunnen in grote problemen komen als rekeningen voor het voltooien van een wegenproject pas na dertig of zestig dagen worden betaald. “Bij ondernemingen met meer dan 10 miljoen euro omzet bouwen we een directe koppeling tussen het bedrijf en de overheid”, zegt Sundelin. “Facturen worden volledig digitaal gecontroleerd en met de nieuwe dienst binnen één werkdag geheel betaald. Dus geen papier meer en bijna direct je geld in huis.”

Moeizaam proces

De introductie van elektronisch factureren kan veel veranderen binnen een organisatie, zegt de CEO. “Weet je dat alleen de gemeente Amsterdam al 450.000 papieren facturen per jaar ontvangt én Rotterdam er ruim 300.000 verstuurd? In de hoofdstad is een afdeling van zestig mensen fulltime bezig dat allemaal te regelen en te controleren. Een uiterst moeizaam proces, waarbij al snel fouten worden gemaakt. Onze oplossingen voor e-facturatie besparen bergen papier. En er hoeft nooit meer gescand te worden.”

Afgelopen zomer draaide TIE Kinetix een proef, om de belangstelling voor het nieuwe factoring product te peilen. De reacties op het aanbieden van 100 procent financiering voor elektronische facturen waren juichend. Waarna samen met de bankgroep de vervolgstappen werden gezet.

Op conto CFO

“Ik heb het idee voor de nieuwe factoring dienst in Scandinavië opgedaan, de daarop volgende uitwerking komt helemaal op het conto van onze CFO, Michiel Wolfswinkel. We wilden het product met een grote bank ontwikkelen, BNP Paribas bood uiteindelijk de gunstigste rentetarieven”, vervolgt Sundelin. “Toen was de keuze snel gemaakt. Wij hebben nu een platform in het midden. Tussen de overheid, als klant. En de bedrijven, als aanbieder van diensten of producten. Dit kan een revolutie voor TIE Kinetix betekenen.”

Elektronisch factureren via TIE Kinetix gebeurt allemaal in én via het FLOW platform. Maar de e-facturatie functionaliteit is daar slechts een klein onderdeel van. Met FLOW Partner Automation introduceert TIE Kinetix naar eigen zeggen ’s werelds eerste Self Service Partner Automation Platform.

Jan Sundelin: “Een geautomatiseerd platform en het resultaat van ruim dertig jaar ervaring, het faciliteren van 3.500 klanten en 30.000 partner integraties wereldwijd. FLOW definieert een nieuwe standaard in Partner Automation. Het product leidt aantoonbaar tot hogere omzet en versnelde processen tussen channel partners. En tot vermindering van de complexiteit in de supply chain.”

Grote EDI-speler

TIE Kinetix, opgericht in 1987, is niet alleen hier een grote EDI-speler. Ook in Frankrijk, Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten staat het bedrijf in de top-10 van belangrijkste aanbieders van Electronic Data Interchange. “En Nederland mag dan wat digitaal betalen aangaat iets achterlopen op Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland, in Amerika wordt nog met cheques betaald en zijn er grote verschillen in betalingseisen tussen al die vijftig federale staten”, zegt Jan Sundelin. “Duitsland vindt het weer van groot belang om het meest veilige betalingsnetwerk te hebben, dat vervolgens door de gehele Europese Unie moet worden geadopteerd.”

Sundelin werkte in Stockholm en de Verenigde Staten, in de printer-industrie. Om in 2005 de overstap naar software te maken en weer drie jaar later CEO van het beursgenoteerde TIE Kinetix te worden. Met een verhuizing naar Nederland als gevolg. “TIE Kinetix was destijds nog een traditioneel softwarebedrijf”, vertelt hij. “In de jaren die volgden, zijn we getransformeerd naar een SAAS-, Software as a Service-onderneming. Tot 2016 lag het accent op e-commerce maatwerk, de afgelopen jaren zijn we ons gaan specialiseren in elektronisch factureren. Andere activiteiten hebben we verkocht, van groei was de laatste paar jaar dan ook geen sprake. Maar de introductie van het FLOW platform, gefocust op de supply chain, zal dat veranderen!”

TIE Kinetix CEO Jan Sundelin (links) en CFO Michiel Wolfswinkel (rechts)

(foto's Anko Stoffels)

Gerelateerde artikelen