Thomas Piketty dit weekend het vuur aan de schenen gelegd

Thomas Piketty (kapitalisme= ongelijkheid) is een van de meest besproken economen van het moment. Terwijl hij vooral ter linkerzijde bejubeld wordt, heeft hij ook critici. In dit eerste weekend van 2015 worden hij en zijn opvattingen gefileerd door een aantal topeconomen onder voorzitterschap van N. Gregory Mankiw van Harvard University, zo valt te lezen op de website van the American Economic Association.

Die Association viert dit weekend haar jaarvergadering en Piketty treedt daar zelf ook op, met een apologie van zijn bestseller Le Capital au XXIe siècle. Maar niet dan nadat hem eerst het vuur aan de schenen wordt gelegd door critici als David Weil (Brown University), Alan J. Auerbach (University of California-Berkeley), Kevin Hasset van het American Enterprise Institute en genoemde Mankiw. Een voorproefje via het programma vindt u op www.aeaweb.org.

Weil is het vooral oneens met de definitie van ‘kapitaal’ die Piketty hanteert – kapitaal = de marktwaarde van verhandelbare activa die iemand bezit. Problematisch, aldus Weil, als maat voor fysiek kapitaal, en op zijn best incompleet als maat om rijkdom te meten.

Auerbach en Hasset hebben problemen met de betekenis die Piketty hecht aan de (vertaling die hij geeft van de) historische gegevens uit oudere bronnen.

Mankiw tenslotte stelt naar aanleiding van de observatie dat er sprake is van groeiende ongelijkheid tussen mensen met vermogen en zij die alleen over inkomen uit arbeid beschikken, de wel erg droge maar niet minder relevante vraag: “So what?”

De discussie zal wel niet op DWDD besproken worden, noch op het acht-uur journaal; maar het is aan te raden om volgende week eens te googlen naar ooggetuigenverslagen.

___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen