The Rise and Fall of Empires opent wereld vol thought leadership (FM Dag 2022)

The Rise and Fall of Empires opent wereld vol thought leadership (FM Dag 2022)
300 finance vakgenoten netwerken en bespreken onder meer waardecreatie en risk management.

Fotografie: Mandy Brander

Bekijk hier alle foto’s van FM Dag 2022

Is er een vergelijking te trekken tussen opkomst en ondergang van grote wereldrijken én de uitdagingen van financials als het om waardecreatie en risk management gaat? Die vraag stond centraal tijdens de zevende editie van FM Dag. Tijdens Round Tables, masterclasses en het netwerken met meer dan 300 finance vakgenoten.

CFO Communitymanager Anne Brenninkmeijer van Sijthoff Media benadrukte in haar welkomsttoespraak nog maar eens de grimmige actualiteit van vandaag. Want hoewel het thema van deze FM Dag lang voor het begin van de oorlog in Oekraïne werd gekozen, werd er door menigeen in de grote zaal van TivoliVredenburg zeker bij stil gestaan.

Inflatie, kansen, maar ook uitdagingen
Edin Mujagic, hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer, beet na een korte maar inspirerende introductie door dagvoorzitter Donatello Piras het spits af. En zijn lezing over de feiten en geruchten rondom de huidige torenhoge inflatie hakte er bij het aandachtig luisterende gehoor meteen al flink in.

Wijzend naar vier zwart-wit foto’s van Johan Cruyff, Arie Haan, Willem van Hanegem en Johan Neeskens: “Toen deze vier voetballers samen in Oranje speelden, was er óók sprake van hoge inflatie. Inflatie komt niet uit de lucht vallen, het is een gevolg van beleid. De maatschappeljike gevolgen kunnen een samenleving ontwrichten. Dat heb ik eerder deze week ook in de Tweede Kamer uitgelegd aan de leden van de vaste commissie voor Financiën.”

Want, zo stelt Mujagic, in de kern gaat het bij inflatie om teveel door de centrale banken gedrukt geld. Natuurlijk, er wordt alom verwezen naar de gevolgen van de Oekraïne-oorlog en de hoge olieprijzen. Maar, aldus de hoofdeconoom: “Als er teveel van iets is, daalt de waarde. Waarom is goud duurder dan zilver? Omdat er minder van is. We moeten door al die bomen het echte inflatiebos zien!”

De huidige inflatie biedt, naast gevaren voor bedrijven, ook kansen en uitdagingen. Zo benadrukte Edin Mujagic, als altijd hoopvol gestemd. “Vergelijk het met die hele hoge aanstormende golf op zee. De een kijkt daar afwachtend vanaf het strand naar, de ander kiest er juist voor om al surfend van die golf te profiteren. Want anticiperen kan, als je het maar begrijpt.”

Mujagic wordt enthousiast van een vraag uit de zaal. Eén van de financials daar zegt: “Mijn ouders vertelden dat de hypotheekrente ergens in de jaren ’70 of ’80 wel vijftien procent bedroeg. Nu is diezelfde rente nog steeds erg laag. Hoe kan dat?

Edin Mujagic: “Rente is de prijs van het geld. En als dat aanbod overweldigend is, denk alleen al aan het massaal kopen van obligaties door centrale banken, ontstaat er een verstoring.”

Vlak voor de korte maar vol vuur uitgesproken lezing van de econoom, stelde dagvoorzitter Donatello Piras het ruim 300-koppige finance publiek in de zaal een aantal korte vragen. ‘Met welke gedachte stond u vanochtend op?’ Meest gegeven antwoord: ‘Ik mag weer naar een event!’ ‘Welk empire komt bij het thema van deze FM Dag het eerst in uw gedachten op?’ Antwoord: ‘Het Romeinse’. Op de vraag welke van de huidige global trends als energietransitie, cyber security, klimaatverandering en oorlog in Oekraïne de financials nog het meeste bezighielden, was het antwoord, ruim twee jaar na het losbarsten van de corona-crisis nog steeds: die Covid-19 pandemie.

Cybercrime en de metaverse
Marloes Pomp, initiator en Program Officer voor blockchain-projecten binnen de Nederlandse overheid, deed een onthullend boekje open over de Metaverse, die steeds verder uitdijende virtuele, driedimensionale parallelwereld van het internet. In wording, maar – zo stelde zij – elke dag relevanter wordend. Net zoals de daarmee opkomende ‘digitale economie’. Zijn we daar klaar voor? Snappen we welke impact die wellicht gaat hebben op onze levens en op onze manier van werken. En wat moet je daar eigenlijk mee als CFO?

Pomp somt vervolgens een serie meer praktische en tot de verbeelding sprekende vragen op. ‘Koop je een stuk grond in Amsterdam voor 850.000 euro, of kies je toch liever voor digitaal vastgoed?’ Voor de wat oudere en behoudender financial wellicht moeilijk voorstelbaar, maar de waardecreatie rond een digitale villa met digitaal zwembad kan weleens lucratiever uitpakken dan zo’n conventioneel huis van bakstenen en dakpannen… Welkom in de verrassende wereld van de Metaverse! ‘Koop je een Gucci pet voor 350 euro bij de Bijenkorf of kies je voor dat digitale hoofddeksel in die Metaverse?’ En: ‘Wat heeft je voorkeur; een hypotheek bij je traditionele bank maak je voor die lening liever de gang naar een unbiased global financial system als MakerDAO?’

Een nieuwe wereld, veel vragen en raadsels nog, een scala aan mogelijke antwoorden. Het relaas van vervolgspreker Pim Takkenberg, Algemeen Directeur Northwave BeNeLux, is meer van de wereld anno nu. Hij leidde jarenlang teams op bij de Nationale Politie en inlichtingendienst AIVD, die digitale aanvallen onderzochten. Nu helpt hij met Northwave middelgrote en grote organisaties in een ‘safe digital journey’ bij het opzetten en onderhouden van adequate beveiliging van informatie en business continuïteit. Met zo’n 185 Northwave speicalisten en kantoren in Nederland, België en Duitsland.

Takkenberg begint zijn lezing met twee foto’s, beelden uit 1983 en 2020. Van biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer én het gebouw van het Duitse mediabedrijf Funke. “In beide gevallen gaat het om gijzelingen”, licht de Northwave-directeur toe. “In beide gevallen waren mensen en organisaties 23 dagen buiten bedrijf. Heineken betaalde uiteindelijk 35 miljoen gulden losgeld, bij organisaties die slachtoffer zijn van Ransom gaat dat meestal om twee procent van de jaaromzet. Bij Funke zou dat neerkomen op zo’n 15 miljoen euro.”

Op de vraag uit de zaal of je na een Ransomware aanval wel of niet moet betalen, zegt Pim Takkenberg: “De overheid adviseert ‘nee’, maar het gaat om jóuw bedrijf, het gaat om jóuw mogelijke imagoschade. Uiteindelijk kiest zo’n 60 procent van de gegijzelden voor betalen. Ik ben tegen een wettelijk verbod op het betalen van losgeld na een aanval. En tegen de overheid zeg ik: ‘Ga boeven vangen!’”

Voor bedrijven is het zaak die juiste balans te vinden tussen veiligheid en gebruikersvriendelijkheid. Het gaat om bewustwording bij medewerkers. Om governance en risico-managment. Van reactief handelen naar proactief optreden. Met een specifieke rol voor de CFO. Want de strijd in die schimmige Ransom war is anno 2022 bepaald geen IT-feestje…

Focus en discipline…
Feest vierde avonturier, sporter en inspirator Mark Slats wel degelijk, nadat hij zijn concurrenten in een roeiwedstrijd dwars over de Atlantische Oceaan op genadeloze wijze wist te verslaan. “5000 kilometer roeien, een jaar voor de start had ik nog nooit geroeid!” Slats stelt dat juist ‘buiten je comfortzone’ de meeste winst te behalen valt. Als mens en als professional. Hij verpulverde alle records tijdens het solo-oceaanroeien in de Talisker Whisky Atlantic Challenge 2018.

Om die overweldigende overwinning binnen te hengelen, gaf Slats veel op. Zijn aannemersbedrijf, zijn eigen woning. Hij ging weer bij zijn ouders wonen. Elke dag roeide hij een marathon-afstand. En uiteindelijk voltooide hij – al peddelend – in dertig dagen, zeven uur en 49 minuten de route over de Atlantic van het Canarische eiland La Gomera naar het Caribische Antigua.

“O ja, de nummer twee deed er negentien dagen langer over”, aldus Mark Slats tegenover de financials in TivoliVredenburg. “Toen hij over de finish kwam, had ik al een complete uitbouw aan een woning gerealiseerd…”

Hoe je dat doet, hoe je die focus behoudt, immers óók key voor financials, aldus geluiden uit de zaal: “Routine is belangrijk, vasthouden aan schema’s, kleine geluksmomentjes creëren. Bijvoorbeeld met tandenpoetsen. Dat deed ik pas na een bepaald aantal mijlen geroeid te hebben. Zo’n frisse mond op volle zee is echt een cadeautje. Drie uur naar slechte muziek luisteren, dat volhouden. Omdat je weet dat daarná drie uur goede muziek luisteren in het verschiet ligt.”

En Mark Slats had ook in zijn voorbereiding al te maken met focus. Een jaar voor de race kreeg hij te horen dat zijn moeder longkanker had. “Ik wilde een overwinning aan haar opdragen. En op momenten dat ik erdoor zat, bedacht ik me dat zij ook niet zo maar kon stoppen met haar kuur.”

De plenaire opening van deze FM Dag 2022 was een inspirerende en soms ook onthullende aanloop naar een middag vol keynotes, round tables, druk bezochte masterclasses, die netwerk-lunch en de plenaire afsluiting. De felbegeerde Huub van Rozendaal Award, traditioneel uitgereikt aan een CFO werkzaam bij een familiebedrijf die speciale aandacht verdient vanwege haar of zijn uitzonderlijke prestaties, werd pas een half jaar geleden uitgereikt en blijft dus ‘nog even’ in handen van Bert van Dongen, Chief Financial Officer van Koninklijke Paardekoper.

Conclusie na FM Dag 2022, die zevende editie? De financials zijn weer helemaal terug voor live events, en dat gaf – ondanks een tijd van inflatie en geopolitieke onrust – gevoelens van hoop, voldoening, inspiratie.

The Rise and Fall of Empires opende niet alleen de deuren van het Utrechtse TivoliVredenburg, maar van een wereld vol thought leadership, kennis, verrassende visies, kansen en uitdagingen.

Gerelateerde artikelen