Teruggaaf buitenlandse btw via Belastingdienst

Vanaf 1 januari 2010 kunnen ondernemers via de Nederlandse Belastingdienst de btw terugvragen die ze in een ander EU-land hebben betaald. Verder hoeven Nederlandse ondernemers over veel diensten geen btw meer in rekening te brengen aan zakelijke klanten in de EU. Die berekenen het btw-bedrag in het vervolg zelf en geven het aan in hun aangifte omzetbelasting.

Staatssecretaris De Jager van Financiën: ‘Als ondernemer kun je gewoon bij de Nederlandse Belastingdienst terecht om je btw terug te vragen. Dat maakt het ondernemers weer iets makkelijker.’  

Op 1 januari 2010 gaan de veranderingen in het grensoverschrijdend zaken doen in. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om btw op benzinebonnen en hotelovernachtingen terug te vragen via de Belastingdienst in Nederland. Dat was voorheen ingewikkeld en voor kleine bedragen niet lonend. De Belastingdienst stuurt het verzoek om teruggaaf door naar de buitenlandse fiscus. Daar moet dan binnen vier maanden een beschikking voor worden afgeven. Vervolgens moet het bedrag binnen tien dagen op de rekening van de ondernemer staan.

De veranderingen vloeien voort uit de aanpak van administratieve lasten voor de ondernemer. Belastingdiensten uit alle EU-landen hebben hierover afspraken gemaakt. Voor ondernemers die zaken doen in de Europese Unie hebben de veranderingen gevolgen voor het doen van aangifte en andere administratieve verplichtingen. Om ondernemers goed te informeren over de veranderingen is er een aparte internetpagina: www.belastingdienst.nl/eubtw2010.

Bron: Ministerie van Financiën

Gerelateerde artikelen