Tele2 Nederland en T-Mobile Nederland gaan samen

Telecomproviders Tele2 en T-Mobile Nederland gaan in Nederland onder een dak verder. Daarmee zouden ze beter in staat zijn de concurrentie aan te gaan met

T-Mobile Nederland betaalt een bedrag van 190 miljoen euro voor de activiteiten van Tele2. Het Zweedse moederbedrijf van Tele2 krijgt daarnaast een kwart van de nieuwe onderneming in handen en Deutsche Telekom, dat eigenaar is van T-Mobile Nederland, de overige 75 procent.

Met het samengaan moet binnen drie jaar op jaarbasis 150 miljoen euro worden bespaard. De nieuwe combinatie is goed voor circa 2 miljard euro aan omzet en telt een klantenbestand van 4,3 miljoen abonnees. Over een eventueel verlies van banen liet de top van Tele2 zich niet uit. “Tot de fusie een feit is, is het business as usual”, aldus topvrouw Allison Kirkby van Tele2.

Met de overname ontstaat volgens de bedrijven een nieuwe sterke speler die geïntegreerde pakketten van vaste en mobiele diensten aanbiedt op de consumentenmarkt en de zakelijke markt. Het gecombineerde bedrijf hoopt vooral te profiteren van schaalvoordelen en meer financiële slagkracht. Klanten van Tele2 krijgen door de bundeling van krachten onder meer toegang tot het snelle 4G-netwerk van T-Mobile. Daarnaast is er meer geld beschikbaar om te financieren, zoals het nog snellere 5G-netwerk.

De bedrijven gaan verder onder de vlag van T-Mobile. Doel is onder meer de Nederlandse telecommarkt verder open te breken.

Voor de deal is nog wel goedkeuring nodig van de mededingingsautoriteiten. De verwachting is dat de fusie in de tweede helft van 2018 wordt afgerond. Kirkby is er overigens van overtuigd dat goedkeuring zal worden verkregen, ook omdat het gecombineerde bedrijf de concurrentie op de Nederlandse markt zal aanwakkeren. NPEX voert momenteel gesprekken met de toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank die erop gericht zijn om de verhandelbaarheid van aandelen en obligaties via het NPEX-handelssysteem, sinds 18 november opgeschort, te herstellen.

(ANP)

Gerelateerde artikelen