Tekort aan fiscalisten goed voor interims

Bijna 1500 vacatures voor fiscalisten, vooral specialisten voor tax accounting, transfer pricing, BTW, en compliance.

In de eerste helft van 2020 stonden er 1447 vacatures voor fiscalisten open, een stijging van 21 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Het totale aantal vacatures in Nederland daalde in deze periode echter met 6 procent. De belangrijkste reden voor de fiscalistenkrapte is veranderde wetgeving en toegenomen regeldruk. “Compliance rond de belastingaangifte is steeds belangrijker geworden en dat zorgt voor een grote vraag naar fiscalisten,” reageert Rob Steur, recruitment specialist bij Robert Walters.

Steur denkt dat de krapte ook komt, omdat die aangiftes niet populair zijn bij fiscalisten. “Met name in de adviespraktijk, dus binnen Big 4 en fiscaal gespecialiseerde advocatuur, zie ik daardoor achterstanden ontstaan. De enige optie die ze dan nog hebben is interim fiscalisten inhuren die kunnen helpen om die piekperiodes te overbruggen.” Fiscalisten zouden zich liever bezig houden met uitzonderingen en advies. “Maar strategische fiscale adviesrollen zoals tax structuring en tax planning zijn sinds wetgeving zoals BEPS minder gevraagd, daarin valt voor organisaties niet zoveel winst meer te halen. Het zijn nu specialistische rollen waarin het verschil gemaakt wordt: tax accounting, transfer pricing, BTW. En compliance, de aangiftes dus.”

Die omslag van behoefte aan generalisten naar behoefte aan specialisten is alleen nog niet in balans met het aanbod. “Daardoor ontstaat er een overschot aan generalisten met meer juridische focus en juist een tekort aan specialisten.” Met uitzondering van BTW, is de juridische component in de specialisaties een stuk kleiner, en het cijfermatige component groter. “Dat vergt iets andere talenten en bovendien moet het je natuurlijk liggen om je daarin te specialiseren. De generalistische fiscalist is meestal wo-geschoold, terwijl de specialisten ook een hbo-achtergrond kunnen hebben,” legt Steur uit. Goede tijden voor interims: “Door de schaarste aan specialisten zul je aan goedbetaalde opdrachten geen gebrek hebben.”

(bron: Robert Walters)

Gerelateerde artikelen