Te weinig nieuwe scale-ups?

Vorig jaar groeide het aantal scale-ups in Nederland 1,7 procent, niet genoeg volgens sommigen.

De groei van het aantal snelgroeiende bedrijven en scale-ups vlakt gevaarlijk af.

In 2019 groeiden 295 start-ups door tot een zogeheten scale-up, oftewel een bedrijf met minstens tien werknemers, dat gedurende drie jaar ten minste 20 procent per jaar groeit. In 2018 waren 290 in het jaar ervoor.

Eind 2019 waren er zo’n 3,000, die in de afgelopen drie jaar bijna 232.500 banen gecreëerd hebben. Dit alles concludeert de Erasmus Universiteit Rotterdam vandaag.

“Snelgroeiende bedrijven en succesvolle start-ups zijn zeer belangrijk voor de weerbaarheid en wendbaarheid van de Nederlandse economie, met name in crisistijd,” zegt hoogleraar ondernemerschap Justin Jansen van de Erasmus Universiteit. “Ondanks verschillende ondersteuningsmaatregelen en -programma’s, zien we daarvan geen duidelijke vertaalslag in het aantal snelgroeiende bedrijven.”

De universiteit pleit onder meer voor intensievere ondersteuning, voor een langere duur, voor een selecte groep start-ups en scale-ups. Ook zou coronasteun meer moeten worden gericht op het aanjagen van groei en niet enkel op baanbehoud.

(bron: ANP; foto: Pamela Marie, Pexels)

Gerelateerde artikelen