Tax: op scherpst van de snede

fallback
Meedenken met de structuur van de deal. Dat is de belangrijkste eigenschap die M&A fiscalisten kunnen hebben. De vijf genomineerden in deze categorie weten dat als geen ander. Hier stellen we ze aan u voor.

Technisch moet de taxstructuur prima in elkaar zitten. En de fiscalist moet pragmatisch zijn en een goed team achter zich hebben. Dat zoeken partijen zoals investeringsmaatschappijen in fiscalisten in M&A. ‘Geen opsmuk, snel de zaken overzien en bij de kop pakken.’ Daar hebben de zestig geinterviewden van het grote M&A-onderzoek van Chief Financial Officer waardering voor. Arthur Goedkoop van Deloitte is één van de mannen die dat in zich verenigen. ‘Hij ziet goed de issues in een deal’, aldus een van de respondenten. ‘Hij weet snel waar het over gaat. Je kunt goed zaken met hem doen.’

Pragmaat
Nog een topper: Oscar Kinders van PricewaterhouseCoopers. ‘Een pragmaat met kennis van zaken’, aldus de markt. Partijen vinden het uitermate handig dat hij is geherbergd in een accountantshuis waardoor ze op meerdere terreinen zijn geholpen. Kinders was onder meer betrokken bij de pre-IPO van Scarlet. Guido Derckx is een oude bekende. Ook vorig jaar was hij prominent aanwezig. Hij is hoofd van de fiscale praktijk van Loyens & Loeff. ‘Een ervaren fiscalist die regelmatig bij de grote private equity fondsen over de vloer komt.’ Zijn collega Marco de Lignie is eveneens genomineerd in deze categorie. ‘Hij heeft zich goed ingewerkt in de private equity markt’, aldus één van de geïnterviewden.

Oplossingsgericht
Olaf van der Donk runt de fiscale tak van juristenkantoor Allen & Overy. ‘Knap dat hij als enige fiscalist zich staande houdt binnen een juridisch kantoor. Hij weet op het scherpst van de snede een taxstructuur in elkaar te zetten. Is oplossingsgericht.’ Creatief zijn mag als fiscalist, maar binnen de grenzen van het toelaatbare. ‘Constructies moeten op zijn minst juridisch houdbaar zijn, anders zit je met een groot probleem opgezadeld. Hij moet niet met te wilde zaken komen’, aldus een private equity fonds. Fiscalisten moeten daarbij de casus van een deal begrijpen, meewerkend zijn en er pro-actief mee aan de slag. Gratis tips van de geinterviewden. Vanuit de markt. Voor M&A fiscalisten.

Gerelateerde artikelen