Tata Steel ziet heil in klimaatplannen Brussel

Europa helpt staalbedrijf om concurrentie aan te scherpen.

Staalconcern Tata Steel, bekend van het hoogovencomplex in IJmuiden, reageert positief op de nieuwe klimaatvoorstellen uit Brussel. Het bedrijf, dat in Nederland vaak in opspraak is omdat het te weinig zou doen aan vergroening, merkt op dat de nieuwe Europese plannen voor het terugdringen van de CO2-uitstoot in overeenstemming zijn met de eigen ambities.

Het pakket biedt volgens Tata Steel ook mogelijkheden om met Europese middelen de eigen bedrijfsprocessen aan te passen, door ruimere mogelijkheden om overheidssteun te krijgen.

In de voorstellen staan verder initiatieven die beogen dat het bedrijf concurrerend kan blijven ten opzichte van staalbedrijven buiten Europa die minder zijn gebonden aan strenge milieueisen. Voor vervuilende bedrijven van buiten de EU komt er namelijk een zogenoemde grensheffing.

Dat neemt niet weg dat de voorstellen voor Tata Steel ook behoorlijke uitdagingen betekenen. “Kostenstijging brengt risico’s met zich mee en wij willen onze plannen om CO2-neutraal staal te maken uiteraard wel kunnen behalen”, aldus de fabrikant. “Er komt weliswaar een invoerheffing, maar exporteren zou voor ons wellicht moeilijker kunnen worden.”

Eerder dit jaar liep een ophanden zijnde overname van de Nederlandse tak van Tata Steel aan de Zweedse branchegenoot SSAB nog stuk, omdat het hoogovencomplex hier niet duurzaam genoeg zou zijn. Tata Steel heeft later wel bekendgemaakt om overlast en uitstoot van de hoogovens in IJmuiden veel sneller aan te gaan pakken dan eerder gepland.

Tata Steel probeert te vergroenen door middel van het opslaan van de uitgestoten CO2 in de bodem van de Noordzee. Op iets langere termijn zou Tata Steel kunnen overstappen op waterstof als brandstof voor zijn installaties.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen