Tabaksdistributie vraagt om strategische heroriëntatie

Tabaksverkoop verschuift van supermarkt naar speciaalzaak

De verkoop van tabak in supermarkten is in de eerste vier weken van het jaar hard gedaald, terwijl benzinestations en tabaksspeciaalzaken hun omzet flink zagen toenemen. Dat heeft marktonderzoeker Circana becijferd.

  • Tabaksverkopen verder aan banden gelegd bij supermarkten
  • Benzinepompen en tabakswinkels profiteren
  • tabaksdistributie moet strategie veranderen

Vanaf 1 juli mogen supermarkten geen sigaretten en andere tabaksproducten meer verkopen. Albert Heijn, de grootste supermarkt van het land, liep vooruit op dat verbod door al per 1 januari alle tabak uit zijn winkels te halen. Volgens Circana is dit goed te zien in de verkoopcijfers. De tabaksomzet bij supermarkten lag ruim een kwart lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

het lijkt erop dat de misgrijpende AH-shopper tabak vooral bij tabaksspeciaalzaken en benzinestations in de buurt gaat kopen

Volgens een belangenorganisatie bedroeg de totale tabaksverkoop in Nederland in 2021 ongeveer € 4,7 miljard. Van dit bedrag wordt 75% afgedragen als BTW en accijns. De tabakverwerkende industrie heeft een omzet van € 1 miljard en 1.000 arbeidsplaatsen. De recente maatregelen, zoals het verbod op tabaksverkoop in supermarkten en de beperking van de verkoop tot tabaksspeciaalzaken, hebben geleid tot een sterke daling van het aantal verkooppunten, vooral in kleine dorpen.

Omzetstijging van 20% tot 50%

Bij de winkeltjes bij benzinestations steeg de omzet juist met ruim 20 procent. Bij tabaksspeciaalzaken zag Circana zelfs een omzetstijging van meer dan 50 procent. “Het betreft slechts data van vier weken, dus het is nog te vroeg om harde conclusies te trekken, maar het lijkt erop dat de misgrijpende AH-shopper tabak vooral bij tabaksspeciaalzaken en benzinestations in de buurt gaat kopen”, stellen de onderzoekers.

Wegvallende tabaksinkomsten

Eerder voorspelde NielsenIQ, een andere marktonderzoeker, al dat er door het verbod op de verkoop van tabak in supermarkten veel omzet zou wegvallen bij de supers. Vorig jaar was de verkoop van tabak en verwante producten in supermarkten nog goed voor een miljardenomzet. De verschuiving van tabaksverkoop heeft een impact op de financiële gezondheid van deze verschillende retailkanalen en vereist in sommige gevallen dan ook een heroverweging van strategieën voor supermarktketens, benzinestations en tabaksspeciaalzaken.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


 

 

Gerelateerde artikelen