Supply chain risico’s bedrijfsleven toegenomen

Een overgrote meerderheid van 85% van het wereldwijde bedrijfsleven is van mening dat leveranciers en derden voor meer risico's binnen hun toeleveringsketens zorgen dan voorheen. Zorgwekkend is dat slechts 15% volledig inzicht heeft in de mate waarin ze staan blootgesteld aan de risico's van hun leveranciers.

Dit blijkt uit de tweede ‘Risk in 21st Century Supply Chains Survey’ van risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon en partner State of Flux. Financiële tekorten van de leveranciers vormen het grootste risico, vindt driekwart van de ondervraagden (75%). Dit is een stijging van 31% ten opzichte van 2008.
 
Organisaties maken zich steeds meer zorgen over de gevolgen van een eventuele pandemie (19%). Het jaarlijkse onderzoek onder honderd organisaties wereldwijd naar de risico’s die de logistieke stroom kunnen belemmeren, laat grote verschillen zien ten opzichte van een jaar geleden. Risico’s zoals materiële schade bij een leverancier (van 53% naar 43%) of gegevensbescherming (van 43% naar 29%) zijn minder belangrijk geworden.

In de praktijk blijkt de materiële schade in de eigen organisatie (14%) of bij de leverancier (12%) juist het grootste risico. Hoewel eventuele financiële tekorten bij leveranciers de grootste zorg vormen voor het bedrijfsleven, blijkt dat slechts 7% van de ondervraagden daadwerkelijk verlies heeft geleden als gevolg van leveranciers die niet betalen.
 
Risicomanagement wint aan belang in het bedrijfsleven. Uit het onderzoek blijkt dat 42% dit een hogere prioriteit geeft, een stijging van 15% ten opzichte van 2008. De financiële crisis is in 2009 een belangrijke drijfveer (30%) om risico’s te inventariseren. Factoren die minder hoog op de agenda staan, zijn corporate governance (met 18% gedaald naar 58%), het streven naar ‘best practice’ (met 24% gedaald naar 52%) en verbetering van de prestaties (met 16% gedaald naar 55%).
 
“Het aantal bedrijven dat risicomanagement een hogere prioriteit voor 2009 heeft gegeven, is flink gestegen. De verantwoordelijkheid hiervoor is vaak op directieniveau komen te liggen,” zegt Armand Hoftijzer, Managing Director Aon Global Risk Consulting. “Steeds meer ondernemingen onderkennen het belang van goed risicomanagement, bijvoorbeeld op het gebied van een goed crediteuren en debiteurenbeheer in de toeleveringsketen.”
 

Gerelateerde artikelen