Strik de informal investor

fallback
De grote private equity fondsen slokken de wereld op. Althans, als we de kranten moeten geloven. Maar de meeste bedrijven zijn veel te klein om de aandacht van het grote geld te trekken. Startende ondernemers op zoek naar geld proberen in kleine zaaltjes informal investors te strikken.

Investeren is een vak. Goede ondernemers zijn niet automatisch ook goede investeerders. De eerste participatie gaat meestal mis. Het lastigste is om die ondernemer zijn ding te laten doen zonder deze teveel voor de voeten te lopen. Vergelijk het met topsport. De investeerder is de coach en hoort tijdens de wedstrijd niet het veld op te renen.


‘De markt van de informal investors is de laatste drie jaar veranderd’, stelt succesvol informal investor Jan Dunnink, die zijn ervaringen deelt met de aanwezigen in Amersfoort.


‘De meeste informals investeren per transactie zo’n EUR 50.000 tot 100.000. Het maximum is zo’n beetje een half miljoen.’ Daarboven trekken informals vaak samen ten strijde, weet Dunnink. ‘Informal investors clusteren zich steeds meer. Bent u een startende informal? Sluit u dan ook aan bij een of enkele netwerken.’


Hielden participatiemaatschappijen zich voorheen bezig met investeringen vanaf EUR 0,5 miljoen, tegenwoordig begint hun werk volgens Dunnink bij circa EUR 2 miljoen. Dunnink geeft aan dat hij nog lang door hoopte te gaan met zijn werk als ‘informal’. ‘Voor de investeringen, maar vooral ook voor de fun!’


EERSTE INDRUK
Informal investors zijn enorm kritisch en op zoek naar houvast. Hoe geef je hen die houvast als startende ondernemer? En hoe wek je het verlangen op van potentiële investeerders? Dat moeten startende ondernemers op zoek naar informal investors zichzelf afvragen.


‘De eerste indruk is heel belangrijk’, vertelt Nils de Witte, medeoprichter en partner van de Nebib, aan degenen in Amersfoort die een vijf minuten durende presentatie geven aan een groep informal investors. ‘In negentig seconden bepalen mensen of ze geïnteresseerd zijn. Doe je best!’


DE NEBIB
De Nederlandse Beurs voor Investeringen in Bedrijven en Ondernemingen (Nebib) is een onafhankelijke intermediair in vraag en aanbod van risicodragend vermogen. Het doel van de bijeenkomsten van de Nebib is (nieuwe) ondernemers en investeerders wegwijs te maken in de wereld van het risicokapitaal. Bij de Kamer van Koophandel in Amersfoort presenteren drie starters in ieder vijf minuten hun bedrijfsplan aan een forum van investeerders.


 

Gerelateerde artikelen