Stickeren tegen wanbetalers

fallback
Een sticker die het debiteurenbestand met veertien procent reduceert en daarmee het krediet dat eventueel bij de bank uitstaat, verlaagt met 25 procent. De waarschuwing dat men moet betalen of als wanbetaler te boek komt te staan, is blijkbaar genoeg voor velen om te betalen.

Vijftig bedrijven in de MKB-sector plakten de afgelopen drie maanden de sticker van het incassoregister op facturen en aanmaningen. De tekst op die sticker geeft aan dat de schuldeiser bij het incassoregister is aangemeld en dat wanbetalers daar worden aangegeven. Ondernemers die een incassoprocedure tegen een debiteur starten, zijn daar vaak maanden mee bezig. Een faillissementsprocedure gaat veel sneller, maar daar heb je meer dan één steunvordering voor nodig. Aangezien wij de klachten van duizenden bedrijven registreren, is de tweede steunvordering snel te vinden. Overigens blijft het vaak bij een faillissementsaanvraag, omdat er vervolgens snel wordt betaald.

Afname
Het verontruste de oprichters van het incassoregister dat het aantaal debiteuren alsmaar bleef stijgen. Daarom ontwikkelde zij het registratiesysteem en zoeken zij naar andere methoden om het debiteurensaldo af te laten nemen. De sticker-pilot onder de vijftig bedrijven pakte positief uit. Het debiteurenbestand nam met veertien procent af en dat resulteerde vervolgens in een daling van uitstaand krediet van 25 procent. Kortom: de kasstroom verloopt sneller en uitstaande schuld vermindert. ‘Het was een succes, daarom hebben we besloten voor alle bij ons geregistreerde bedrijven vijfhonderd stickers te drukken. Want dit is waar het ons om te doen is: het laten afnemen van het aantal debiteuren.’

Gerelateerde artikelen