Stichting wil compensatie coronaschulden MKB

Stichting wil compensatie coronaschulden MKB
De stichting Coronaclaim MKB wil dat de overheid de schade die ondernemers hebben geleden tijdens de coronacrisis vergoedt.

De claimclub meent dat de rekening van de pandemie bijna volledig bij het midden- en kleinbedrijf is neergelegd. Nu de coronacrisis ten einde lijkt, wordt het volgens voorzitter Pascale Petiet hoog tijd om de “balans op te maken”.

Advocaat Joop van de Wint, gespecialiseerd in ondernemingsrecht, verwacht niet dat de zaak positief zal uitvallen voor de eisers. “Ze vragen aan de rechter om te verklaren dat er onrechtmatig is gehandeld, maar dat is een heel moeilijke kwestie.” Ondernemend Nederland (ONL) ziet af van een rechtszaak, laat voorzitter Hans Biesheuvel weten. Hoewel hij sympathie heeft voor de stichting en de emoties heel goed snapt, heeft het juridische team van ONL geconcludeerd dat de slagingskans bij de rechter klein is.

Door de coronamaatregelen van de overheid zitten MKB-ondernemers volgens de stichting Coronaclaim MKB met €20 miljard belastingschulden. Daarbij is er €6 miljard aan extra leningen en ingeteerd vermogen opgebouwd en is er naar schatting €30 miljard aan gemiste inkomsten. Er zijn 274.000 ondernemingen met belastingschulden. De totale belastingschuld van 20 miljard bedraagt 5,8% van de rijksbegroting.

De stichting Coronaclaim MKB een crowdfunding gestart om de rechter de schade te laten vaststellen. We hebben €450.000 nodig voor een bodemprocedure tegen de Staat. Voor een bijdrage van €450 kunnen ondernemers hun schade claimen op coronaclaim.nl.

Gerelateerde artikelen