Steun bouw en techniek vanaf september

Echte coronaklap omt na de zomer: bouw en techniek pleiten voor speciale overheidssteun vanaf september.

Bedrijven in de bouw en de techniek verwachten na de zomer te maken te krijgen met de echte klap van de coronacrisis. Daarom moet de overheid vanaf september met speciale steun komen. Dat staat in een brief die vandaag namens brancheorganisaties wordt aangeboden aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Bedrijven zijn in de zomer nog bezig om bestaande opdrachten weg te werken, lichten ruim tiental brancheverenigingen toe in de brief. Maar na de bouwvakantie treden de ergste klappen op, waarschuwt sectoreconoom Sonny Duijn van ABN AMRO die door BNR uitgenodigd is om een toelichting te geven. Hij wijst naar de tijdelijke tegemoetkoming in loonkosten wegens de coronacrisis, de NOW-regeling. “Die houdt nog geen rekening mee met de situatie in de bouw, ook is onduidelijk hoe een verlenging ervan eruit gaat zien.”

Volgens Duijn heeft de bouw voor 600 miljoen euro aan omzetdaling opgegeven via de NOW-regeling. Dat is relatief weinig vergeleken met de totale 45 miljard euro van omzetdaling opgegeven door alle bedrijven, die compensatie zoeken, aldus Duijn. De mindere behoefte aan steun tot nu toe komt doordat het ergste voor de bouw nog moet komen.

(bron: BNR)

Gerelateerde artikelen