Sterkste krimp overnamemarkt ooit

De markt voor bedrijfsovernames waarbij Nederlandse ondernemingen betrokken zijn, is vorig jaar harder gekrompen dan ooit tevoren. In totaal werd voor 88 miljard euro aan bedrijfsovernames beklonken. Dat is een daling van 63 procent in transactiewaarde vergeleken met 2007. Dat meldt fusie- en overnamedatabank Overfusies.nl

In 2008 zijn er in totaal 465 deals gesloten ten opzichte van 781 deals in 2007. Dit omvat een daling van 40 procent. Vooral in het vierde kwartaal nam het aantal overnames sterk af. In de laatste drie maanden van het jaar werden 75 deals afgerond, 29 procent minder dan een jaar eerder.

Het hoogtepunt van van de Nederlandse overnamemarkt vondt plaats in het tweede kwartaal van 2007 met in totaal 220 overnames. Sindsdien is het aantal deals met gemiddeld 16 procent afgenomen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Tot en met het derde kwartaal lag de daling nog op een gemiddelde van 12 procent, maar met een daling van 29 procent in het vierde kwartaal zet de neergang versneld door.

De grootste overname van het jaar kwam op naam van de Nederlandse staat. Die nam in oktober voor 16,8 miljard euro Fortis Nederland en ABN Amro over.

Gerelateerde artikelen