Steeds meer vraag naar non-bancaire lening

Banken minder happig om ondernemers te financieren.

NLInvesteert bemiddelde vorig jaar voor ruim 200 miljoen euro. De financiering ging naar in totaal 120 projecten en bedrijven. 140 miljoen euro was afkomstig van NLInvesteert zelf, het overige geld werd ingelegd door banken en andere kredietverstrekkers.

Het nettorendement wat investeerders over hun geld kregen bedroeg vorig jaar gemiddeld 8,2 procent, 0,2 procentpunt lager dan een jaar eerder. Dat verschil komt volgens Takke doordat ondernemers die financiering kregen, iets minder rente zijn gaan betalen.

“We komen nog veel ondernemers tegen met een geloofwaardige ambitie en het lef om door te zetten”, zegt Dirkjan Takke, directeur van NLInvesteert. 

Mkb-ondernemers zijn vorig jaar getroffen door verschillende tegenslagen. Zo leidde de oorlog in Oekraïne wereldwijd tot prijsstijgingen van grondstoffen en energie. Volgens NLInvesteert, helpt het MKB-bedrijven die in eerste instantie geen of maar deels krediet van een bank kunnen krijgen. Dat gebeurt onder meer met particuliere beleggers, die het risicovolle deel van een lening voor hun rekening nemen. Een bank of andere kredietverstrekker verstrekt vervolgens de rest van de lening.

(ANP)

Gerelateerde artikelen