Start-ups failliet SVB krijgen toegang tot hun rekeningen

Biotechbedrijf Pharming had 45 miljoen staan bij de Silicon Valley Bank

De Amerikaanse overheid geeft rekeninghouders bij de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) vanaf vandaag toegang tot al hun tegoeden. Dat melden de federale overheidsdienst FDIC, het ministerie van Financiën en de centrale bank in een gezamenlijke verklaring zondagavond (plaatselijke tijd). Daarmee zeggen ze verdere besmetting van het financiële systeem in de kiem te smoren.

De SVB deed veel zaken met techstart-ups. Eind vorig jaar beheerde SVB ruim 175 miljard dollar aan tegoeden. Ook het Nederlandse biotechbedrijf Pharming heeft in totaal 45 miljoen dollar op rekening bij SVB staan. Dat is ongeveer een kwart van alle contanten die het Leidse bedrijf heeft.

De tegoeden van Pharming stonden op rekeningen bij Silicon Valley Bank en de Britse tak SVB UK. Op de Amerikaanse rekeningen stond 26 miljoen dollar, op de Britse negentien miljoen dollar. Voor beide rekeningen gelden verschillende verzekerde bedragen.

Ook de Britse regering heeft met een pakket noodsteun aangekondigd voor startups die hun tegoeden bij SVB zijn kwijtgeraakt. Daarmee moeten ze de lonen en andere lopende kosten kunnen blijven betalen. Maar details zijn er nog niet. Die worden maandag pas verwacht.

SVB viel vrijdag om nadat er een bankrun was ontstaan. Na een overname door de Amerikaanse overheid waren slechts tegoeden tot 250.000 dollar gegarandeerd, maar het overgrote deel van de tegoeden bij de bank was veel hoger. “Het totaal aan tegoeden zal worden vergoed”, klinkt het in de verklaring. “Verliezen bij de afwikkeling van Silicon Valley Bank zullen niet door de Amerikaanse belastingbetaler worden gedragen.”

Gerelateerde artikelen