Stand van zaken in Duitse bedrijfsleven

Prijzen Duitse industrie schieten de hoogte in
Economie handelspartner Duitsland blijft zorgelijk

De Duitse economie zal dit jaar veel zwakker groeien dan eerder werd gedacht. Dat stellen de vijf belangrijkste economische onderzoeksinstituten in Duitsland. Volgens die vooraanstaande instituten zal de groei slechts 0,1 procent bedragen. Bij een eerdere raming in het najaar werd nog gerekend op een groei van 1,3 procent voor de grootste economie van Europa.[ Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


De instituten DIW, Ifo, IfW, IWH en RWI komen elk halfjaar gezamenlijk met nieuwe ramingen die worden voorgelegd aan het Duitse ministerie van Economische Zaken. De economie van het land gaat gebukt onder de zwakkere wereldhandel, wat de Duitse export raakt. Ook is er tegenwind van de inflatie en gestegen rentes, wat de koopkracht van huishoudens ondermijnt. Vorig jaar kromp de economie van de grootste handelspartner van Nederland met 0,3 procent. [Artikel gaat verder na de advertentie]

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

De Duitse economie is voor veel Nederlandse bedrijven een belangrijke partner. In 2021 bedroeg de totale waarde van de Nederlandse export naar Duitsland meer dan 103 miljard euro, waarmee Duitsland de belangrijkste handelspartner van Nederland is. Met betrekking tot importen was Duitsland goed voor meer dan 85 miljard euro aan Nederlandse invoer, volgens gegevens van het CBS. Deze belangrijkste sectoren zijn de auto-industrie, machinebouw, chemie, voedingsmiddelen en elektronica. De Duitse vraag naar Nederlandse machines, zoals landbouw- en industriële apparatuur en de voedingsmiddelenindustrie profiteert van de vraag naar hoogwaardige zuivelproducten, groenten en fruit in de Duitse markt.
Gerelateerde artikelen