Staatssecretaris De Jager spreekt op symposium Innovating IT

Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën spreekt op donderdag 5 maart de slotlezing uit van het symposium Innovating IT aan de Universiteit van Tilburg. Naast de staatssecretaris verkennen vooraanstaande wetenschappers en IT-specialisten uit binnen- en buitenland tijdens het symposium de nieuwste ontwikkelingen in de informatietechnologie.

De geschiedenis van de informatietechnologie is kort, maar dynamisch. Na de intra-generatie (bedrijfsautomatisering) in de jaren ’80 en deinter-generatie (elektronische markten) in de jaren ’90, beleven we momenteel de infra-fase in IT, met als sleutelwoorden Service-Oriented Architectures, grid/cloud computing en generic office tools.

Ondertussen kondigt de vierde golf zich al aan: het eco-tijdperk, waarin IT de grenzen van instellingen en bedrijven definitief overstijgt en iedereen bereikt. Vraag en aanbod van informatietechnologie raken totaal met elkaar verweven tot een dynamisch netwerk zonder centrale besturing. Wat betekent dit voor de IT-sector en de informatiemanagementopleidingen? Hoe kunnen overheid en bedrijfsleven inspelen op de nieuwe ontwikkelingen?

In het kader van het 25-jarig bestaan van haar opleiding Informatiemanagement organiseert de Universiteit van Tilburg hierover het symposium Innovating IT – Surfing the fourth wave.

Behalve staatssecretaris De Jager spreken Eric Sluis (CIO Achmea) over innovatie vanuit het perspectief van Chief Information Officers en Jörg Niemöller (Ericsson Research) over de economische randvoorwaarden van een wereldwijde webservice-markt.

De gerenommeerde hoogleraar Management N. Venkatraman (Boston University) betoogt onder meer dat IT ten onrechte nog steeds gezien wordt als een kostenpost, terwijl IT en innovatie steeds meer zijn vervlochten. Hoogleraar Han van de Zee (UvT) schetst de vierde golf, waarin het volgens hem draait om sociale innovatie. Het lustrumsymposium wordt ingeleid door emeritus-hoogleraar Gert Nielen.

Prijs informatiekunde
Tijdens het symposium wordt ook voor de dertiende maal de KUBBIK prijs uitgereikt aan een persoon uit de wetenschap of de overheid en het bedrijfsleven die zich in Nederland of Vlaanderen buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt in de informatiekunde. De prijs is eerder toegekend aan onder meer de gebroeders Baan (1996), Luc Van den Bossche, Minister van Ambtenaren en Modernisering van de Openbare Besturen in België (2003) en prof. dr. ir. M. Looyen van de TU Delft (2004).

Gerelateerde artikelen