Spyker hoeft jaarrekening niet te herzien

Automaker Spyker Cars hoeft zijn jaarrekening over 2006 niet te herzien. Advocaat-generaal Vino Timmerman, de belangrijkste adviseur van de Hoge Raad, sluit zich hiermee aan bij het oordeel van de Ondernemingskamer. Die wees in maart 2008 het verzoek van het AFM af om het jaarverslag nietig te verklaren. Dit meldt het Financieel Dagblad.

De AFM ging na de afwijzing van de Ondernemingskamer in cassatie bij de Hoge Raad. Over het algemeen wordt het advies van de advocaat-generaal in 90 procent van de gevallen integraal overgenomen door de Hoge Raad. Het trackrecord van Timmerman ligt zelfs nog hoger en benadert de 100 procent.

Timmerman sluit zich aan bij het oordeel van de Ondernemingskamer dat de AFM niet aannemelijk heeft kunnen maken dat Spyker de regels overtrad. Er geldt hier een omgekeerde bewijslast.

Het advies van Timmerman is een ernstige tegenvaller voor de AFM. Sinds 2007 is de beurswaakhond gemachtigd bij twijfel om een toelichting op de jaarrekening te vragen en in het uiterste geval zelfs vernietiging te eisen. Dit laatste is nog niet voorgekomen. De laatste jaarrekening die is herzien is die van Ahold over het boekjaar 2002.

De strijd tussen AFM en Spyker draait vooral om de fiscale verliescompensatie die Spyker in zijn verslag over 2006 heeft opgenomen. Een dergelijke post is alleen gerechtvaardigd als een onderneming ‘overtuigende aanwijzingen’ heeft dat er binnen redelijke termijn voldoende fiscale winst beschikbaar zal zijn. Sinds haar oprichting heeft Spyker nooit winst gerapporteerd.

De AFM wil niet reageren tot het vonnis van de Hoge Raad.

Gerelateerde artikelen