Sparen bij IJslandse banken legitiem

Overheidsinstellingen die miljoenen euro's kwijt dreigen te raken bij failliete banken uit IJsland en de Verenigde Staten overtraden geen regels en wetten. Onlangs voerde Staatssecretaris Ank Bijleveld (BZK) overleg met de door de kredietcrisis getroffen gemeenten, provincies en waterschappen.

De partijen spraken af dat ze samen zullen optrekken met claims tegen banken uit IJsland en het land zelf. Ook zal de rijksoverheid de benodigde informatie verstrekken aan de lagere overheden, die werden aangetrokken door de hoge rentes in IJsland.

Vijftien gemeenten, twee provincies en een waterschap hebben samen ruim 225 miljoen euro uitstaan bij Lehman Brothers, Landsbanki Islands en Kaupthing HF Investment Bank, die door de kredietcrisis in de problemen zijn gekomen.

Diverse wethouders werden verweten onnodig risico te hebben genomen in hun jacht naar hoge rente. De gemeenteraden van Asten en Pijnacker-Nootdorp riepen onlangs twee wethouders ter verantwoording voor het miljoenenverlies in hun gemeente. De twee wethouders mogen echter aanblijven.

In Asten overleefde de wethouder van Financiën een motie van afkeuring, in Pijnacker-Nootdorp werd besloten tot een onderzoek naar het handelen van de wethouder. Gemeente Asten parkeerde een miljoen euro bij Landsbanki Islands, Gemeente Pijnacker maar liefst twaalf miljoen euro.

 

Bron: Tijdschrift Financieel Management: Public Update ism Hopstaken & De Haan

Gerelateerde artikelen