Snelle groeiers vinden financiering bij Neos en Improved

Bedrijven groeien steeds sneller, banken passen op hun tellen en institutionele beleggers zetten miljarden opzij om direct te investeren in bedrijven. Neos Direct Lending (Neos) en IMPROVED Corporate Finance (Improved) knopen de drie trends samen en springen in het gat in de markt.

Op de foto: Boris Kwantes, Neos Direct Lending (links) en Frank Verbeek, Improved Corporate Finance

De klanten van de internationale vermogensbeheerder Schroders hebben een grotere behoefte om rechtstreeks te investeren in bedrijven. Door het jarenlange beleid van lage rentes valt er maar weinig rendement te halen met reguliere beleggingsvormen als obligaties en spaarproducten. In de zoektocht naar rendement overwegen institutionele beleggers, de klanten van Schroders, een groter deel van hun vermogen direct aan te wenden bij bedrijven, waaronder het mkb. Dat doen ze niet zelf, maar in samenwerking met lokale partners.

Het Rotterdamse bedrijf Neos Direct Lending voorziet Europese mkb-ondernemers van groeifinanciering. Sinds januari mag het kantoor 300 miljoen euro aanwenden in de vorm van leningen bij mkb-bedrijven. Vaak zijn het (technologie)bedrijven met een nieuw businessmodel die bijvoorbeeld een deel van hun financiering hebben gekregen van een private-equitypartij en aanvullend vreemd vermogen zoeken. “De markt zit hier op te wachten. De financiering is sneller geregeld, maar voor een hoger tarief. Bedrijven die snel groeien vormen soms een te groot risico voor een bank, maar zijn juist een kans voor Neos”, zegt Boris Kwantes, managing director van Neos.  

Interactieve televisie van Xite
Xite is typisch een bedrijf dat past binnen het profiel van de klanten van Neos. Xite is een Nederlandse interactieve televisiezender die voornamelijk muziekvideoclips uitzendt voor jongeren in de leeftijdscategorie van 13 tot 28 jaar. Neos en netwerkpartner Improved zijn sinds de oprichting van het bedrijf betrokken bij groeifinanciering en advies over internationale expansie. Het bedrijf heeft een sterke technologische component, een innovatief businessmodel en groeit snel. Daarom was het vanaf de start al typisch een klant voor Improved.

Snelle en flexibele financiering
De miljoenen worden vergeven in tranches tot maximaal tien miljoen euro. Om genoeg kandidaten te vinden die groeigeld zoeken werkt Neos samen met ongeveer tweehonderd partijen met een sterk netwerk van snelgroeiende bedrijven met een relatief hoog risicoprofiel. Dat zijn precies de bedrijven waar Improved mee samenwerkt. “Wij zijn enorme fans van Neos”, zegt Frank Verbeek, managing partner van Improved. “Klanten krijgen heel snel duidelijkheid of ze financiering krijgen. Daarnaast is de flexibiliteit van de financiering heel groot. Als de bedrijven sneller groeien dan verwacht heeft Neos de mogelijkheid om de financiering uit te breiden. Heeft een bedrijf het wat zwaarder, dan kan het bedrijf meer lucht krijgen.”

Deals van tien miljoen euro
Neos en Improved werkten eerder samen. Voor het nieuwe fonds van 300 miljoen euro werkte Neos al vanuit het MKB Impulsfonds. Dat waren kleinere investeringen die net onder de gemiddelde dealsize van Improved lagen. Nu Neos kredieten tot 10 miljoen kan verstrekken, is er voor Improved een ‘perfect match’. Neos en Improved profiteren beiden van hun samenwerking, dus was er geen reden om een provisie-overeenkomst op te stellen. “We hebben wel een confidentiality-overeenkomst gemaakt en afgesproken dat Improved betrokken blijft bij de investering na het sluiten van de deal”, zegt Boris Kwantes. “Dankzij de betrokkenheid van Improved kunnen we beter op de hoogte blijven van wat er gebeurt bij de klant en wanneer nodig de financieringsovereenkomst aanpassen.”

Zo bewegen Neos en Improved met de klanten mee. Samen werken ze ook aan verdere productontwikkeling. Improved draagt hierbij de wensen van zijn klanten aan. “Dat is voor ons een groot voordeel van een hechte samenwerking met partners als Improved”, zegt Kwantes. “Samen met onze business partners, zoals  Improved, gaan we de volgende generatie producten maken.” Om welke nieuwe producten het precies gaat willen de heren nog niet zeggen, maar de richtlijn is om dichter op de wens van de klant te zitten en nog sneller duidelijkheid te geven over een mogelijke financieringsdeal. Snelheid is voor snelgroeiende bedrijven in een onzekere omgeving heel belangrijk. “Bij ons is het proces van aanvraag tot toekenning binnen drie tot zes weken afgerond. Soms is een financiering zelfs binnen tien dagen al rond.”

De snelheid – en het geld – valt in de smaak bij klanten. “We zijn nu circa 2,5 maand actief met ons nieuwe fonds en hebben rond de dertig a veertig miljoen euro weggezet.” Dat is nog maar een fractie van de totale som van 300 miljoen euro, maar Verbeek en Kwantes voorzien geen problemen om de resterende miljoenen te vertrekken. Als zij blijven leveren door snel duidelijkheid te verschaffen en flexibel mee te bewegen, dan komen de bedrijven vanzelf.

Bent u een snelle groeier en wilt u snel duidelijkheid? Mail dan naar Frank Verbeek: verbeek@improvedcf.com.

Gerelateerde artikelen