‘Snel vennootschapsbelasting moderniseren’

Door nieuwe internationale fiscale regels zal Nederland minder aantrekkelijk worden als vestigingsland voor internationale ondernemingen. Er dreigen tienduizenden banen te verdwijnen. Economen en oud-politici Willem Vermeend en Rick van der Ploeg dringen vanochtend in De Telegraaf aan op maatregelen.

Vermeend en Van der Ploeg vinden dat het kabinet snel een commissie van topexperts moet benoemen die niet alleen met voorstellen komt voor een modernisering van onze vennootschapsbelasting, maar ook andere maatregelen verkent die Nederland als aantrekkelijk vestigingsland op de kaart houden. “Deze commissie moet daarbij al voorsorteren op de nieuwe fiscale trends in de wereld en de opmars van digitalisering en nieuwe technologie, zoals 3D-printen en robots.”
Deze trends houden volgens de twee oudbewindslieden in ieder geval in dat regeringen minder ruimte krijgen om via aftrekposten en faciliteiten in de winstbelasting bedrijven naar hun land te lokken. “Voor Nederland is de beste oplossing de huidige ingewikkelde vennootschapsbelasting om te vormen tot een simpele, digitaal uit te voeren winstbelasting met zo min mogelijk aftrekposten en faciliteiten.”
Door deze vereenvoudiging is het volgens hen mogelijk budgettair neutraal op een laag tarief van rond de 20% uit te komen, waarmee wereldwijd goed geconcurreerd kan worden. “Daarnaast moet ons ondernemings- en vestigingsklimaat verbeterd worden door lagere werkgeverslasten. Op dit vlak kunnen landen een eigen beleid voeren, zonder gehinderd te worden door Europese of internationale regelgeving. Deze vrijheid biedt mogelijkheden om bijvoorbeeld in de technologiesector extra banen te scheppen door werkgevers voor een deel van de nieuw aangetrokken medewerkers een tijdelijke (aflopende) vrijstelling van werkgeverslasten te geven.”
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen