Sif leent 65 miljoen van kabinet voor windmolens

Lening om vertraging bouw van windmolens tegen te gaan.

Het bedrijf Sif – groot in windmolenfunderingen – wil zijn productiecapaciteit uitbreiden en krijgt daarvoor een lening van het kabinet van 65 miljoen euro. Plannen om dit te doen kwamen in de knel toen de rechter in 2019 een streep zette door het stikstofbeleid van het kabinet en het bedrijf daarom geen geldige milieuvergunning had voor een productielocatie op de Tweede Maasvlakte. Geldverstrekkers durfden het daarop niet meer aan om Sif geld te lenen.

Om de bouw van windmolens niet te vertragen, verstrekken ministers Rob Jetten (Energie) en Micky Adriaansens (Economische Zaken) de lening. “Zonder de geplande uitbreiding van Sif zal het voor Sif heel lastig zijn om nog fundaties te leveren voor windparken later dit decennium”, schrijven de ministers in een brief aan de Tweede Kamer. Het bedrijf bouwt 90 procent van de funderingen van de Nederlandse windmolens op zee en speelt dus een belangrijke rol in de energietransitie.

Het door de overheid opgerichte investeringsfonds Invest-NL moet normaal gesproken een procedure doorlopen om zo’n lening te verstrekken, maar dat duurt de ministers te lang. Daarom leent hun ministerie het bedrag aan Invest-NL, dat vervolgens hetzelfde bedrag uitleent aan Sif. Zo komt het investeringsrisico bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat te liggen. De lening heeft een looptijd van ongeveer zes jaar.

In 2019 maakte een uitspraak van de Raad van State een einde aan het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dit programma maakte het mogelijk om bouwactiviteiten met weinig stikstofneerslag door te zetten omdat hiervoor geen vergunning hoefde te worden aangevraagd. Door de uitspraak kwamen vele bouwprojecten stil te liggen.

Gerelateerde artikelen