Shell gaat groene dochters rendabel maken

Shell schrijft meer dan 4 miljard af op Russische activiteiten
Onderdelen die te weinig opleveren gaan de deur uit.

Bestuurders bij olie- en gasconcern Shell willen dat de bedrijfstakken op het gebied van hernieuwbare energie winstgevender worden en niet alleen een lagere CO2-uitstoot opleveren. De minder succesvolle onderdelen die zich bezighouden met schone energie zouden moeten worden afgestoten.

“Levering zal het mandaat zijn van de organisatie in de toekomst. De dingen waar we minder succesvol mee zijn, moeten we terugschalen of stoppen”, zei Shell-bestuurder Steve Hill tijdens een bijeenkomst met medewerkers. Onder zijn bedrijfstak Shell Energy vallen ook de activiteiten op het gebied van hernieuwbare energie.

Van oefening naar resultaten

Hill geeft aan dat de inspanningen van het bedrijf op het gebied van groene stroom in eerste instantie een ​​oefening waren om te ontdekken waar het bedrijf succesvol kan zijn. Maar nu wil de bestuurder ook resultaten zien.

Volgens persbureau Bloomberg maken de maatregelen deel uit van een vernieuwde strategie van de nieuwe topman van Shell, Wael Sawan. Deze aanpak wordt naar verwachting volgende maand volledig onthuld.

Onder Sawans voorganger Ben van Beurden groeiden de investeringen in de duurzame energietak van Shell gestaag. Vorig jaar bereikten deze een record van 3,5 miljard dollar, een stijging van 47 procent ten opzichte van een jaar eerder. Maar dit jaar blijft het op hetzelfde niveau, zei financieel directeur Sinead Gorman eerder dit jaar.

Eerste slachtoffer in Frankrijk

Een eerste slachtoffer van de grote schoonmaak lijkt het Franse windenergiebedrijf Eolfi. Het in 2004 opgerichte Eolfi ontwikkelt onder meer drijvende windparken en werd in 2019 overgenomen door Shell. Eind vorig jaar trok Shell zich terug uit een project voor drijvende windmolens dat was gepland voor de kust van Bretagne.

Het concern wees toen op problemen op technisch, commercieel en financieel gebied met dat project. Ook heeft Shell recent niet meegedaan aan een Franse aanbesteding voor een offshore windpark.

Eolfi heeft vestigingen in Parijs, Lorient, Marseille, Nantes en Montpellier en is ook actief met zonne-energie. Frankrijk is een van de grootste markten voor drijvende windmolens. Shell heeft nog wel drijvende windprojecten in ontwikkeling in onder meer het Verenigd Koninkrijk.

(ANP)

Gerelateerde artikelen