Sfeervolle awardshow

fallback
Pakweg tweehonderd genodigden woonden gisteren de Dag van de Overname bij. Vlinderstrikjes in alle soorten, maten en kleuren en bijpassende smokings gaven de tot in de puntjes verzorgde awardshow een bijzonder tintje.

‘Hoe zou het zijn met Antonio Fazio?’ Bas van Werven, anchorman bij BNR Nieuwsradio, stelde de vraag tijdens de Dag van de Overname zo maar eens uit de losse pols. De gouverneur van de centrale bank in Italië kreeg zware kritiek op zijn rol in de overname van Antonveneta. Hij probeerde hoogstpersoonlijk ABN AMRO de voet dwars te zetten en moet dat nu bekopen. Eurocommissaris McGreevy heeft zelfs juridische stappen tegen hem ondernomen.

Het was een bewogen jaar in M&A, zoveel is uit dit voorval duidelijk. Van Werven refereerde er nog maar eens aan door middel van een ander voorval: de geplande overname van IMS Health door VNU. Aandeelhouders zagen het niet zitten, waardoor VNU zijn groteske idee moest neerleggen. Het kostte CEO Rob van den Bergh zijn kop en het concern moet een penalty van tientallen miljoenen betalen vanwege het niet doorgaan van de deal.

Van Werven vond het vreemd dat president-commissaris Ad Jacobs, een fel voorstander van de deal, ook niet zijn biezen had gepakt. Zeker omdat hij richting aandeelhouders een warm bepleiter van de overname van IMS Health was geweest. Theo Kraan, directeur effecten bij F. Van Lanschot Bankiers, vertelde in zijn analyse over het toegenomen vertrouwen in de markt. Die markt heette vroeger nog overnamebegeleiding, maar tegenwoordig klinkt het volgens Kraan veel wulpsere ‘Em en Ee’.

Maar in feite gaat het nog steeds om hetzelfde: een scheiding en een nieuw huwelijk in één. ‘Ik ken nauwelijks een sector waar emotie zo speelt. Waar partijen het meisje dolgraag willen hebben, maar niet kunnen krijgen. Het is een spel van psychologen.’ Hij had vervolgens goed nieuws voor de zaal. Dit jaar komt naar verwachting de wereldwijde dealflow uit op 36 procent meer. Voor 2006 verwachten zakenbanken een volumegroei van 20 procent.

Niet gek genoeg
Roze, geel, met tijgerprint… Het kon voor de aanwezigen wat betreft strikjes niet gek genoeg. De dresscode black tie miste zijn uitwerking niet. Tezamen met kerstverlichting gaf het extra sfeer in de zaal. Ook de aanwezigheid van topmannen zoals Gert-Jan Kramer (Fugro) en Ron Icke (USG People) droeg bij.

De laatste bekende nog veel oude bekenden te zien, ook van vorige deals zoals de overname van Start door USG. ‘Toch bijzonder zo’, kwalificeerde winnaar Peter van Mierlo (PwC) de avond. ‘Ik had niet gedacht dat ik zoveel van de mensen aanwezig hier zou kennen.’ Daar is de Dag van de Overname precies voor bedoeld. Tussen het hapje en drankje werden her en der kaartjes uitgewisseld en deals gesmeed. ‘Maar’, zo vertelde een van de overnamespecialisten, ‘je moet wel uitkijken met wat je zegt. De concurrentie ligt hier op de loer.’

Gerelateerde artikelen