Sentiment in Niemandsland

De M&A-markt is weer volop in beweging. Waar tot en met augustus de markt een flinke groei liet zien en de spreekwoordelijke bomen weer tot in de hemel reikten, zag het plaatje er na de zomer ineens weer volledig anders uit. Boosdoener was in dit geval dat de kredietcrisis die het gevolg was van de problemen in de Amerikaanse subprime market.

De paniek die ontstond over leningen die niet konden worden terugbetaald en risico’s waarvan het overzicht volledig zoek was, hebben ook de wereld van fusies en overnames niet ongemoeid gelaten. ‘Voorlopig geen overnames’, zo kopte het Financieele Dagblad dan ook. Private equity partijen kregen eenvoudigweg hun financieringen niet meer rond omdat de banken de handen op de knip hielden. Het gevolg van dit alles was dat her en der toch wel sprake was van een veranderd sentiment. Maar als we nu – enige tijd later – eens even de balans opnemen, dan lijkt de schade enigszins beperkt. De grote overnames mogen dan beïnvloed zijn door de credit crunch, kleinere overnames lijken daarentegen ongeschonden uit de strijd te zijn gekomen. Ook de beurzen hebben hun veerkracht alweer laten zien. Afgezien van enkele hick ups hebben de koersen vooralsnog – in ieder geval ten tijde van het schrijven van deze column – geen vrije val naar beneden gemaakt.

WAAN VAN DE DAG
Met andere woorden: niemand weet wat er nu écht gaat gebeuren. De M&A-markt lijkt zich op dit moment dan ook een beetje in niemandsland te bevinden. Worden er wellicht voorzichtig toch alweer plannen gesmeed om grote overnames te doen waarbij de financiering wel degelijk weer kan worden geregeld? Of blijft het op dit vlak voorlopig nog even angstig stil? En zal de rol van banken veranderen?

Het lijkt voor de hand te liggen dat zij bij het uitgeven van kredieten meer op de voorgrond treden. Zij zullen immers meer dan tijdens de onbezorgdere periodes, willen weten of hun investering zijn geld wel opbrengt. Maar zeker weten doen we ook dit niet. Eén ding is zeker. Partijen houden elkaar nauwlettend in de gaten. En waar de één beweegt, zal de ander direct reageren. En daarmee komen we meteen op een interessant verschijnsel. Het lijkt er langzaam maar zeker op dat ook de markt van M&A meer dan ooit een onvoorspelbare markt wordt. Het wordt meer en meer een markt die – net als de beurzen – wordt bepaald door sentimenten. En sentimenten zijn nu eenmaal bij uitstek onderhevig aan de waan van de dag. Voorlopig – en misschien wel voor altijd – is het dus gissen wat de M&A-markt doet.

Maarten Vijverberg, partner bij Boer & Croon Corporate Finance+.

Gerelateerde artikelen