Schuldenlab: voorkomen geldproblemen bespaart 180 miljoen euro

SchuldenlabNL en Deloitte pleiten voor vroegtijdig ingrijpen.

Het vroegtijdig opsporen en voorkomen van geldproblemen kan de maatschappij jaarlijks veel geld besparen. Dat stelt SchuldenlabNL dat samen met adviesbureau Deloitte de effectiviteit van website Geldfit.nl mat.

Vorig jaar werd die site 190.000 keer gebruikt en dat scheelde 180 miljoen euro volgens de organisatie. Het gaat om besparingen op bijvoorbeeld uitkeringen, minder gebruik van de GGZ en groei van de economie doordat mensen beter in staat zijn te werken.

Door mensen zelf een financieel plan te laten maken of snel een betalingsregeling te laten treffen, wil SchuldenlabNL grotere financiële problemen voorkomen. De Nederlandse Schuldhulproute (NSR), de organisatie achter Geldfit.nl, werkt bij zijn aanpak samen met ruim 40 bedrijven en overheidsorganisaties en ruim 80 gemeenten. Volgens NSR-directeur Matin Suithoff is Geldfit.nl nu al twee keer zoveel gebruikt als heel vorig jaar.

SchuldenlabNL wil het bereik van de methode om schuldenproblematiek vroegtijdig aan te pakken verder vergroten. De stichting wil de resultaten van de meting naar alle gemeenten sturen om hen aan te zetten zich aan te sluiten. Ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is tevreden met de resultaten. Directeur Eelco Dubbeling wijst erop dat de bankenvereniging een van de oprichters van NSR was. “Het maakt ons heel blij om te zien dat inmiddels meer dan 40 landelijke organisaties uit allerlei sectoren zijn aangesloten.

 

Gerelateerde artikelen