Schiphol wil meer vrachtvluchten

Daling vrachtvluchten op Schiphol 3x meer dan elders. Logistieke hubfunctie in gevaar?

Schiphol-topman Dick Benschop wil dat Den Haag een deel van de vluchten reserveert voor vrachtvervoer. “Ik ga de minister voorstellen om een vast percentage van het aantal vluchten op Schiphol te reserveren voor vrachtvluchten,” zegt hij vandaag in Trouw.

De topman doet de oproep, samen met bloemenveiling Royal FloraHolland, aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat omdat veel vliegtuigmaatschappijen de schaarse slots in het schema liever voor passagiersvliegtuigen gebruiken. Die zitten bijna altijd vol waardoor daar dus makkelijker geld aan verdiend kan worden. Terwijl het bij vrachtvluchten minder zeker is dat het vliegtuig op tijd vol komt.

“Royal FloraHolland heeft daar last van, terwijl de bloemensector belangrijk is voor Nederland. Ik denk dat er een collectief bewustzijn is dat vracht overeind moet blijven”, zegt Benschop tegen de krant. De daling van het aantal vrachtvliegtuigen gaat volgens Benschop op het volle Schiphol twee of drie keer zo snel als op andere luchthavens.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen