Sanering op komst van vermogensbeheerders

CFO: analytisch vermogen belangrijkste vaardigheid finance professional
Een op de zes gaat failliet of wordt overgenomen.

Er is een enorme shake-out van vermogensbeheerders op komst. Een op de zes gaat de komende vier jaar verdwijnen. Marktvolatiliteit, hoge rentetarieven en druk op vergoedingen breken de sector op. 16 % van de bestaande vermogens- en vermogensbeheerders zal tegen 2027 failliet gaan of worden opgekocht door grotere groepen. Dat blijkt uit onderzoek van PwC onder vijfhonderd vermogensbeheerders en institutionele beleggers.

  • bedrijfsmodellen staan onder druk
  • 10 toonaangevende bedrijven gaan overblijven
  • advies door Ai

Driekwart wil concurrent overnemen

Uit het onderzoek PwC blijkt ook dat bijna driekwart van de vermogensbeheerders overweegt een concurrent over te nemen of ermee te fuseren. Dit omdat bedrijfsmodellen onder druk komen te staan. De moeilijke omstandigheden worden geïllustreerd door het totale bedrag waar vermogensbeheerders zorg voor dragen. Het beheerd vermogen daalde tussen 2021 en 2022 met tien procent, van een record van 127,5 biljoen dollar naar 115,1 biljoen dollar.

Beheerd vermogen slinkt door milieurisico’s en geopolitiek

Vermogensbeheerders wijzen naar inflatie, marktvolatiliteit en rentetarieven als de aanleiding voor de daling. De helft voorspelt dat hun beheerd vermogen verder gaat slinken getroffen door milieurisico’s en geopolitiek. Het Canadese Brookfield Asset Management, dat 834 miljard aan activa beheert, voorspelt dat er tien 10 toonaangevende spelers zullen overblijven in het vermogensbeheer. PwC denkt dat de top tien van traditionele vermogensbeheerders tegen 2027 de helft van alle activa die naar beleggingsfondsen gaan zal beheren. Dat was in 2020 ‘nog maar’ 42,5 procent.

Aanbieden van alternatieve financiële diensten

De sector speelt nu reeds in op deze veranderende omstandigheden. Via fusies en overnames proberen ze nieuwe klanten of groeimarkten aan te boren. Zo besloot de Amerikaanse vermogensbeheerder Franklin Templeton rivaal Putnam Investments te kopen voor meer dan een miljard dollar. Dit om zo het vermogensbeheer aan te vullen met alternatieve financiële diensten als pensioenregelingen. In april nam vermogensbeheerder Rathbones het concurrerende Investec Wealth & Investment over voor bijna negenhonderd miljoen dollar.

PwC denkt dat robo-advies (advies basis van algoritmen om financiële diensten te verlenen) tegen 2027 zal groeien tot zes biljoen dollar. Deze vorm van advies is zowel goedkoop als persoonlijk. In 2021 kocht JPMorgan de Britse robo-adviseur Nutmeg voor 700 miljoen miljoen dollar.

Gerelateerde artikelen