Samenwerking VS en China zorgt voor stabielere bedrijfsfinance

Zakendoen met China: hoe begin ik? 5 tips
Bedrijven kunnen profiteren van Chinees-Amerikaanse samenwerking

In een stap richting nauwere samenwerking, hebben China en de Verenigde Staten afspraken gemaakt om contactpersonen aan te wijzen die verantwoordelijk zullen zijn voor het beheren van toekomstige “financiële stressgebeurtenissen”. Deze beslissing werd genomen tijdens de bijeenkomst van de Financial Working Group in Shanghai, die plaatsvond op 15 en 16 augustus 2024. Dit is het resultaat van intensieve gesprekken na het bezoek van de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, eerder dit jaar aan China. Dat meldt het ANP.

  • China en VS versterken financiële samenwerking
  • Contactpersonen aangewezen voor crisissituaties
  • Geopolitieke spanningen blijven ondanks samenwerking

Het belangrijkste doel van deze nieuwe afspraken is om beide landen in staat te stellen snel en efficiënt te communiceren tijdens financiële crisissituaties. Door het uitwisselen van lijsten met contactpersonen willen de landen onzekerheid verminderen en de stabiliteit van hun financiële instellingen waarborgen. Dit is van cruciaal belang in een tijd waarin wereldwijde economische onzekerheden toenemen, vooral gezien de recente volatiliteit in de financiële markten.

Duurzame financiering

Naast het aanpakken van financiële risico’s, bespraken de twee partijen ook duurzame financiering. Dit onderwerp is steeds belangrijker geworden in de context van de wereldwijde klimaatverandering en de noodzaak van investeringen in groene technologieën. Beide landen zijn van plan om verdere gesprekken te voeren over onderwerpen zoals anti-witwasmaatregelen en de rol van hun financiële instellingen in duurzame ontwikkeling. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

 

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Geopolitieke spanningen blijven

Ondanks deze positieve stappen in financiële samenwerking, blijven de geopolitieke spanningen tussen de VS en China hoog. De VS hebben dit jaar nog de importheffingen op Chinese goederen verhoogd, gericht op strategische sectoren zoals chips, elektrische voertuigen en staal. Bovendien staan veel Chinese bedrijven op de Amerikaanse zwarte lijst vanwege zorgen over nationale veiligheid. Deze spanningen maken de recente samenwerking op het gebied van financiële stabiliteit des te opmerkelijker.

Samenwerking

Beide landen hebben afgesproken om hun gesprekken voort te zetten, met geplande bijeenkomsten tijdens de voorjaarsvergaderingen van de Wereldbank en het IMF in april 2024. Deze vergaderingen zullen naar verwachting verdere richtlijnen geven voor de bilaterale economische samenwerking en helpen bij het aanpakken van de voortdurende uitdagingen in de wereldwijde economie.

Verhoogde stabiliteit en voorspelbaarheid

Bedrijven, vooral multinationale ondernemingen en financiële instellingen, zullen waarschijnlijk een verhoogde stabiliteit en voorspelbaarheid ervaren in hun zakelijke operaties. Door de verbeterde communicatiekanalen tussen China en de VS kunnen mogelijke financiële schokken of crises sneller worden aangepakt, wat de volatiliteit op de markten kan verminderen. Dit kan ertoe leiden dat bedrijven minder onverwachte schommelingen in wisselkoersen, rentetarieven en andere financiële indicatoren zullen ondervinden, wat gunstig is voor hun planning en risicomanagement. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Betere toegang tot informatie en reactietijd

Bedrijven zullen ook profiteren van de snellere toegang tot informatie en een verbeterde reactietijd bij financiële stressgebeurtenissen. De uitwisseling van contactpersonen en directe communicatiekanalen tussen de Amerikaanse en Chinese autoriteiten kan leiden tot snellere waarschuwingen en beter gecoördineerde reacties op dreigende financiële risico’s. Dit kan bedrijven helpen om tijdig actie te ondernemen om hun blootstelling aan risico’s te minimaliseren.

Versterkte aandacht voor duurzame financiering

De nadruk op duurzame financiering, zoals besproken door de Financial Working Group, betekent dat bedrijven die actief zijn in groene technologieën en duurzame projecten mogelijk meer steun en financieringsmogelijkheden kunnen verwachten. Dit sluit aan bij de wereldwijde trend naar ESG (Environmental, Social, and Governance) investeringen, waarbij bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid steeds meer in de gunst komen van investeerders en financiële instellingen.

 

Gerelateerde artikelen