Salarisonderzoek 2010 onder Register Controllers (RC’s) en Register Accountants (RA’s)

Robert Walters en het Controllers Instituut hebben eind november 2010 de resultaten van hun jaarlijks gezamenlijk salarisonderzoek gepresenteerd.

Het gemiddelde brutosalaris van de 480 respondenten bedraagt in 2010 iets meer dan 98.500 euro en in 2011 verwachten ze gemiddeld ruim 102.000 euro te verdienen. Het gemiddelde salaris van de RC, met 97.000 euro per jaar, is duidelijk minder dan dat van de RA met ruim 110.000 euro.

Meer dan het salaris ging het dit jaar om het ethisch handelen van de respondent.

Een aantal opvallende onderzoeksresultaten:
• Risico nemen
Controllers nemen persoonlijk niet zo gek veel risico, maar wanneer het risico voor de zaak genomen moet worden dan wijken ze af van hun persoonlijke voorkeur. Ze nemen significant meer risico voor het bedrijf dan voor zichzelf.
• Prestatie en kennis
Controllers vinden over het algemeen dat zij beter presteren dan hun collega’s. Daarnaast denken ze ook meer kennis te hebben dan de werkelijkheid rechtvaardigt.
• Sociale normen
De controller wil meer aan sociale normen voldoen dan hij kan waarmaken.
_________________________________________________________________________________

Zie ook de resultaten van het onderzoek ‘Best Employer To Work For in Finance’.
 

  

Overige conclusies die getrokken kunnen worden uit het onderzoek hebben betrekking op Earnings Management. De belangrijkste is wellicht dat Earnings Management meer afhangt van de cultuur van het bedrijf dan van de individuele kenmerken van de controller. Vormen van Earnings Management komen wel voor, maar deze staan los van de individuele medewerkers en het voor hen geldende bonussysteem.

De gemiddelde RA of RC is dus geen bonusjager en maakt geen misbruik van zijn positie. Wel buigt de controller mee in een minder ethische cultuur in sommige organisaties.

Salaris Interim Financials
Naast de RA’s en RC’s in vaste dienst worden ook interim-professionals meegenomen in het onderzoek. In vergelijking met vorig jaar werkt deze groep 5 uur per week meer, van 40 naar 45 uur, gedurende gemiddeld 10 maanden per jaar. Net als in vorige jaren zijn ze niet geïnteresseerd in een overstap naar een vaste baan. Ze ontvangen een gemiddeld uurloon van 100 euro. De gemiddelde doorlooptijd van een opdracht is 12 maanden.

Bron: Robert Walters en Controllers Instituut (CI)

Zie ook: In 10 stappen naar een hoger salaris

 

Gerelateerde artikelen