Saas-modellen en vaste omzet hoeksteen van IT-bedrijven

Driekwart van de private softwarebedrijven haalt een ebitda van minstens tien procent.

Nederlandse softwarebedrijven worden al tien jaar steeds winstgevender, mede dankzij een toenemende terugkerende omzet en de inzet van saas-modellen. Dat blijkt uit de Main Software 50, de ranglijst voor de meest succesvolle Nederlandse softwarebedrijven

Ruim driekwart van de Main Software 50-bedrijven behaalde een ebitda van meer dan 10 procent, terwijl dit tien jaar gebeurde bij slechts de helft van de bedrijven Bovenaan de lijst staat het Amsterdamse Textkernel, dat HR-software voor jobmatching ontwikkelt.

De Main Software 50 is de ranglijst voor de meest succesvolle, niet-beursgenoteerde softwarebedrijven van Nederland. Initiatiefnemer en software-investeerder Main Capital Partners indexeert de vele honderden bedrijven die zich jaarlijks aanmelden aan de hand van zeven objectieve bedrijfsmetrics: omzet, omzetgroei, ebitda, omzet uit cloud/saas-diensten, terugkerende omzet, internationale omzet en omzet uit partnerkanalen.

“Wij laten zien dat de Nederlandse softwaresector een gezonde en groeiende markt is”, zegt Pieter van Bodegraven, Managing Partner Benelux bij Main. “Een gezonde software-industrie draagt bij aan de concurrentiekracht van Nederland en versterkt de veerkracht van de economie.”

Het aandeel van terugkerende omzet steeg van 54 procent in 2013 naar 75 procent. Van Bodegraven: “De afgelopen jaren hebben veel bedrijven de overstap gemaakt van on-premise naar cloudoplossingen met een bijbehorend software as a service-bedrijfsmodel. Als gevolg zie je dat de terugkerende omzet uit abonnementsmodellen sterk is toegenomen.”

De softwarebedrijven op de ranglijst zijn daarnaast productiever geworden. Zij behalen in 2021 een gemiddelde omzet van 126.000 euro per fte. De omzet per fte van de bedrijven op de ranglijst is de afgelopen tien jaar met zo’n 20 procent gegroeid.

De nummer 1 van dit jaar, Textkernel, dat met machine learning het matchen van mensen en banen verbetert, behaalde vorig jaar de derde plaats. Textkernel deed dit jaar voor de vierde maal mee en werd in 2020 door Main Capital Partners overgenomen.

Het e-commerce softwarebedrijf Convious klom van de negende plaats in 2020 op naar de 2e plaats dit jaar. Tevens wist Convious met een bruto-omzetgroei van ruim 600 procent voor de tweede keer de Highest Growth Award in de wacht te slepen. E-WISE, een online nascholingsplatform voor professionals, bemachtigde dit jaar de derde plaats. Het bedrijf deed voor de zesde keer mee en wist al driemaal een plek tussen de beste 50 van Nederland te bemachtigen.

Main analyseerde ook welke technologie de deelnemers inzetten. Jonge softwarebedrijven maken gebruik van fundamenteel andere tech stacks (technologieën die worden gebruikt om softwareapplicaties te bouwen en uit te voeren) dan oudere softwarebedrijven.

Bij bedrijven van na 2015 zijn programmeertalen Python en JavaScript en hostingplatform AWS populair. Oudere bedrijven programmeren vaker in C# en PHP, terwijl Azure het meest gebruikte hostingplatform is.

 

Gerelateerde artikelen