Run op schenkingen voor wijziging fiscale regeling

Ouders maken massaal op het laatste moment gebruik van de belastingvrije schenkingsregeling, zodat kinderen hun hypotheek extra kunnen aflossen. Dat constateert Netwerk Notarissen, een overkoepelende organisatie van 600 notarissen.

De run is volgens de club een duidelijk gevolg van het op 1 januari verdwijnen van de verruimde fiscale schenkingsregeling.

 De ontvangers gebruiken de schenking tevens om hun woning mee op te knappen. Bovendien zetten ouders een eerdere woninglening aan hun kinderen om in schenking. Een veel kleiner deel maakt van de laatste dagen gebruik om de aankoop van een woning te financieren: een hypotheek neemt te veel tijd in beslag om ad hoc te regelen.

De schenkingshausse heeft vorige maand al tot 44 procent meer fiscaalvriendelijke schenkingen geleid, zegt Netwerk Notarissen. 

De aflopende regeling diende om de woningmarkt te stimuleren en geldt tot een bedrag van 100 duizend euro. Na 1 januari kunnen ouders nog steeds schenken, maar geldt er een maximaal bedrag van 52 duizend euro. De meeste schenkingen zitten daar nu ongeveer 10 duizend euro boven.

De banken en verzekeraars waarbij de hypotheken lopen, wijken van elkaar af in de procedures en hanteren allemaal andere uiterste data waarop klanten nog kunnen storten, blijkt uit een rondgang van De Volkskrant. De een is vlotter in de administratieve afwikkeling dan de ander. De meeste zeggen met verscherpte regels een hausse op de laatste dag voor te willen zijn.

Bij de Rabobank en ABN Amro moet het schenkingsbedrag bijvoorbeeld binnen zijn op 21 december, bij ING een dag later. Ook zijn er hypotheekverstrekkers waarbij de termijn al verstreken is.
___________________________________________________________________________________________________

Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________
 

Gerelateerde artikelen