Ruim helft Nederlanders ziet contant geld voor 2030 verdwijnen

Geen extra financiële ondersteuning gemeenteraden
57% van de Nederlanders denkt dat contant geld binnen 8 jaar in onbruik zal raken. Dit blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim 1.000 klanten.

Steeds minder Nederlanders hebben fysiek munt- en briefgeld op zak. Momenteel heeft 82% van de Nederlanders contant geld in hun portemonnee. Ter vergelijking: in 2014 ging het nog om 95%.

Hoewel de meeste Nederlanders de toekomst van contant geld somber inzien, willen toch 8 op de 10 ondervraagden liever niet dat dit fysieke betaalmiddel ooit verdwijnt. Zo voelt contant geld voor veel Nederlanders veiliger dan andere betaalmiddelen.

Nederlanders zetten vooral nog vraagtekens bij de veiligheid van betalen met de smartphone. Slechts 28% beschouwt deze betaalmethode als veiliger dan betalen met contant geld. Bij betalen met de betaalpas geldt dit voor 43% van de Nederlanders.

Bijna een kwart van alle ondervraagden ziet de digitale munt de komende jaren z’n intrede doen in de supermarkt. Vooral jongeren zien dat gebeuren: ruim 1 op de 3 respondenten onder de 36 jaar denkt dat je in 2030 je dagelijkse boodschappen kunt afrekenen met – bijvoorbeeld – de Bitcoin. Mensen boven de 60 jaar zijn wat terughoudender, van hen ziet ongeveer 1 op de 5 dat gebeuren.

Meer informatie over het onderzoek is hier te lezen

Gerelateerde artikelen