Roda JC in ernstige geldnood

Kort na een waarschuwing van de NBA over de financiële kwetsbaarheid van voetbalclubs, blijkt de toekomst van Roda JC onzeker.

Roda-eigenaar Frits Schrouff heeft bekendgemaakt geen geld meer in Roda JC te willen steken. Voor het aankomende seizoen is er een tekort van 900.000 euro. De club moet 15 juni een sluitende begroting indienen bij de KNVB, maar Schrouff heeft gezegd de stekker uit de club te willen trekken als er voor dinsdag 28 mei geen nieuwe investeerders zijn. Supporters hebben inmiddels een crowdfundingactie opgezet.

Meer schulden dan bezittingen

De NBA waarschuwde eerder deze week nog dat veel voetbalclubs hun financiële strategie moeten herzien, omdat momenteel een kwart van de eredivisieclubs en tweederde van de eerste divisieclubs meer schulden heeft dan bezittingen. In de eredivisie noteerden ADO Den Haag, Excelsior, FC Twente, FC Utrecht en ook Roda JC een negatief eigen vermogen over het seizoen 2017-2018.

Sportieve effecten

“Een promotie of degradatie, wel of geen Europees voetbal spelen en de mogelijkheid of onmogelijkheid om spelers te kopen of verkopen heeft grote sportieve en financiële effecten. Veel clubs ontbreekt het aan eigen vermogen om financiële weerstand te bieden. De grote financiële kwetsbaarheid brengt verschillende risico's met zich mee, zoals het schuiven met geldstromen, het in zee gaan met onbekende financiers en in het uiterste geval faillissement”, aldus de NBA.

Gerelateerde artikelen