Retail non-food kampt met zwaar weer

Retailers in non-food hebben een desastreus derde kwartaal van 2012 achter de rug. In vergelijking met dezelfde periode in 2011 is de omzet met 5,5% achtergebleven. 41% van de ondernemers boekte een negatief bedrijfsresultaat en 60% heeft een lagere cashflow dan het voorgaande jaar.

Retailers hebben steeds meer moeite aan hun betalingsverplichtingen te voldoen en het aantal faillissementen onder hen neemt toe. Deze conclusies komen voort uit de jaarlijkse branche-analyse, gebaseerd op de cijfers van honderden retailers die klant zijn bij Alfa Accountants en Adviseurs.

Door de continue omzetdalingen wordt het steeds moeilijker de kosten te dragen. Met name de relatief omvangrijke personeels- en huisvestingskosten brengen ondernemers in de problemen. De huren van winkelruimten staan weliswaar onder druk maar doordat huurcontracten meestal minimaal vijf jaar lopen, is die trend nog niet in de bedrijfsresultaten zichtbaar.

De bedrijfsresultaten staan al enige tijd onder druk en daardoor is 41% van de retailers in de rode cijfers terechtgekomen. Vier van de tien ondernemers heeft het eigen vermogen zien dalen. Zestig procent van de ondernemers had een cashflow die lager was dan in dezelfde periode in 2011, een periode die ook al werd gekenmerkt door achterblijvende omzetten en geen tot weinig winst.

De grootste besparingen die worden doorgevoerd liggen vooral op het gebied van de verkoopkosten maar duidelijk is dat retailers op alle fronten zeer kostenbewust moeten exploiteren.

Ondanks besparingen gingen tot en met oktober 2012 ruim 650 retailbedrijven failliet. In 2011 waren dat in dezelfde periode 500. Een stijging van 30%. (Bron: CBS).

Bron: Alfa Accountants en Adviseurs

Gerelateerde artikelen