Rente VS op het hoogste niveau in 22 jaar

De rentepauze van juni is na een maand alweer voorbij.

De Federal Reserve heeft de rente in de Verenigde Staten met een kwart procentpunt verhoogd. Die staat nu op een bandbreedte van 5,25 tot 5,5 procent en dat is het hoogste niveau sinds 2001. De centrale bankiers van de Fed houden de deur naar verdere rentestappen nadrukkelijk open.

  • sterkste effecten komen nog
  • inflatie bestrijden maar recessie voorkomen
  • nieuwe renteverhogingen geen automatisme

Verhoging geen automatisme

Toch is het niet zo dat er in september automatisch weer een verhoging komt, benadrukte Fed-president Jerome Powell in een toelichting. De beleidsmakers van de centrale bank zullen elke keer weer naar de beschikbare gegevens kijken en dan bepalen wat er nodig is, volgens Powell. Het is dus ook niet automatisch zo dat de Fed de ene vergadering verhoogt en de volgende pauzeert, maar zo’n om-en-om-schema is ook niet uitgesloten. In elk geval komt er dit jaar geen renteverlaging, liet Powell weten.

Lees ook: Rente VS opnieuw met 0,25 procentpunt omhoog, hoogste rentestand in 22 jaar

Einde aan pauze in Amerikaanse renteverhogingen

Met de nieuwe verhoging komt alweer een einde aan de pauze in de rentestappen die de Amerikaanse centrale bank vorige maand inzette. Daarvoor had de Fed de rente tien keer op rij opgeschroefd. Maar dat bleek nog niet voldoende om de inflatie onder controle te brengen. Met name de kerninflatie, waarbij de sterk schommelende prijzen van energie en voedsel niet meetellen, blijft hoog.

Verhogingen zonder inflatie

Als rechtvaardiging voor de verhoging wijst de Fed verder op de sterke arbeidsmarkt. De krapte daar leidt tot hogere salarissen en dat jaagt de inflatie aan. Maar de arbeidsmarkt is ook een teken dat de Amerikaanse economie nog weerbaar is en niet direct in een recessie zal duiken. De Fed voorspelt inmiddels helemaal geen recessie meer in de VS.

Volgens het onderzoeksrapport ‘Kredietmarkten in beweging’ van De Nederlandsche Bank Nederlandse geven Nederlandse bedrijven de voorkeur aan de Amerikaanse markt voor bedrijfsleningen boven de meer gefragmenteerde markten in het eurogebied: circa 80% van het uitstaande bedrag aan onderhandse (bedrijfs)leningen is uitgegeven in Amerikaanse dollars.

Afremmen groei combineren met voorkomen van recessie

Met de hogere rente hoopt de Fed de economische activiteit wat af te remmen. Geld lenen wordt daardoor duurder en dus zullen bedrijven voorzichtiger zijn met investeringen. Consumenten zullen naar verwachting ook minder geld lenen om bijvoorbeeld dure spullen te kopen.

Effecten komen nog

De sterkste effecten van de renteverhogingen moeten nog komen, gaf Powell aan. Maar hoelang het duurt voor een renteverhoging invloed begint te krijgen op de inflatie blijft onduidelijk, gaf de Fed-voorman toe.

(ANP)


The Entrepreneurial Finance: Venture Capital Financing program provides participants with a unique and comprehensive perspective on start-up investing. It is designed to provide a perspective combining facts and best practices. Click here for registration now.

 

Gerelateerde artikelen