René Verbruggen, CFO ISS Nederland: ‘Er bovenop zitten scheelt miljoenen’

fallback
René Verbruggen is chief financial officer van ISS Nederland, dat facilitaire diensten verleent. Hij onderscheidt twee soorten diensten, die beide een eigen betalingsgedrag met zich meebrengen. "Aan de ene kant leveren wij de 'gewone' schoonmaakdiensten en doen we de groenvoorziening. Deze raken niet direct de kernactiviteit en klanten zijn daarom minder snel met betalen. Aan de andere kant leveren we ook cateringdiensten en maken we schoon bij industriële klanten.

Daar zitten we midden in het proces en heeft onze dienstverlening een hoge attentiewaarde. Als wij er niet schoonmaken of geen cateringdiensten leveren, kan het productieproces niet doorgaan of zijn de medewerkers niet tevreden. Daar is men dan ook eerder geneigd tot een snelle betaling.”

Verbruggen zit bij wijze van spreken boven op zijn debiteurenadministratie. “Dagelijks krijg ik een overzicht van de grootste ontvangsten en één keer in de week zie ik de cashflowoverzichten. Bij grotere klanten doen we een speciale business review, waarbij we ze financieel gezien tegen het licht houden.” Actief aandacht besteden aan creditmanagement en deze aandacht vasthouden heeft het aantal days outstanding van 65 naar 22 gebracht en dit leverde ISS Nederland 60 miljoen euro free cashflow op. “Dan hebben we het nog niet over de financieringslasten die minder waren.”

ISS Nederland heeft creditmanagement onderdeel gemaakt van de bonus die business unit-managers krijgen. “Het is een van hun doelstellingen. Niet de belangrijkste, maar het maakt wel integraal deel uit van de structuur binnen ons bedrijf.” Voordat Verbruggen bij ISS Nederland aan de slag ging, doorliep hij de veelgeroemde financiële school van Shell. “Daar hadden ze een soort early warning-systeem, eigenlijk een file waarin ze informatie over de klanten bijhielden. Hoe ziet het management eruit? Houden ze vast aan hun visie? Zijn ze van bank verwisseld? In welke segmenten lijden ze verliezen? Om dan op basis van de antwoorden beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld om ver van hun verliesgevende segmenten te blijven.”

Verbruggen bekleedt momenteel de nevenfunctie van bestuurder bij een branche pensioenfonds. “Daar komt het debiteurenbeheer nog te weinig uit de verf. Begrijpelijk, want de sfeer is er veel minder operationeel en de premies komen periodiek toch wel binnen. Daar zijn zelfs garanties voor. Met goed creditmanagement zou daar nog heel wat te verdienen zijn.”

Gerelateerde artikelen