Rechter zet streep door Hoekstra’s aanpak flitskrediet

Buitenlandse aanbieders van flitskrediet kunnen voorlopig torenhoge leenkosten aan Nederlanders blijven rekenen.

De poging van minister van Financiën Wopke Hoekstra hier een einde aan te maken is in strijd met het Europees recht, oordeelde de Rotterdamse voorzieningenrechter in een tot nu toe onopgemerkte uitspraak, meldt Het Financieele Dagblad. Volgens de krant gaat het om een tegenslag in de strijd van de overheid tegen flitskredietaanbieder Ferratum.

In Nederland mogen kortlopende online leningen op jaarbasis maximaal 10 procent van het leenbedrag kosten, maar Ferratum verhuisde naar Madrid om die regels te ontwijken. Daarop besloot Hoekstra zijn regels ook aan flitskredietaanbieders in andere EU-landen op te leggen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde consumenten in december voor Ferratum en diens website Saldodipje.nl. Het was de eerste sanctie op basis van Hoekstra’s ingreep. Daarna hadden boetes moeten volgen, maar Ferratum stapte naar de rechter. Die oordeelde dat Hoekstra alleen een specifieke aanbieder in een specifiek land mag aanpakken, niet al het flitskrediet in heel de EU, zoals de minister probeert.

Gerelateerde artikelen