Rechter: ABN AMRO dupeerde ondernemer met renteswapcontract

Volgens de rechter heeft de grootbank de zorgplicht geschonden door de ondernemer een niet passend geldproduct te verkopen.

ABN AMRO is door de rechtbank Amsterdam afgestraft voor de wijze waarop de grootbank in het verleden een renteswapcontract aan een gedupeerde ondernemer heeft aangesmeerd. 
De bank moet volgens de rechtbank de schade van meer dan zeven ton aan het  Noordwijkse bedrijf Eurobox Selfstorage Finance vergoeden.
Het vonnis komt op een precair moment voor de banken die zich in het verleden massaal schuldig hebben gemaakt aan deze gifcontracten, waardoor de ondernemers naarmate de rente daalt jarenlang, in sommige gevallen miljoenen euro’s per jaar moeten bijbetalen.
Volgens de rechtbank heeft ABN AMRO verzuimd om onderzoek te doen of de renteswap een passend product is voor hun klant. “Advisering van de renteswap op basis van de bij de Bank bekende gegevens, die contra-indicaties voor een renteswap bevatten en overigens niet veel om het lijf hadden, levert schending van de op de Bank rustende zorgplicht op”, aldus de rechtbank in het vonnis.
Minister Dijsselbloem (Financiën) oefent zware druk uit op onder meer Autoriteit Financiële Markten (AFM) die diepgaand onderzoek doet naar alle dossiers van de bijna 18.000 slachtoffers in het midden- en kleinbedrijf. De Tweede Kamer wil begin maart opheldering van minister Dijsselbloem over het swap-drama, waarvan de schade voor de Nederlandse economie door Claim Participants op meer dan 20 miljard euro wordt geschat.
Claim Participants, die aangesloten ondernemers adviseert en de betrokken banken juridisch aanpakt, stelt zich in de door haar gevoerde procedures op het standpunt dat de banken hun zorgplicht hebben geschonden door geen passend renteproduct aan te bieden en dat op grond daarvan de schade die door de aangesloten MKB-ondernemers is en wordt geleden door de banken dient te worden vergoed.
 
Oprichter Mouthaan van Claim Participants: ,,Dit is opnieuw een bevestiging dat de banken snel over de brug moeten komen met een generieke schikking voor de ondernemers. Zij moeten werken aan herstel van vertrouwen en dat doe je door deze ondernemers schadeloos te stellen. Wij gaan door op de ingeslagen weg en ik roep ondernemers op om zich bij ons aan te sluiten.”
Claim Participants is van plan om op korte termijn een nieuwe MKB Bank op te richten, die zich richt op ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Daarmee kan ook de schadeclaim die de ondernemers hebben op de banken in verband met het swap-drama worden afgewikkeld.
Gerelateerde artikelen