Rabobank verkoopt eerste koolstofkredieten van Nederlandse boeren

Rabobank verkoopt eerste koolstofkredieten van Nederlandse boeren
Rabo-dochter Carbon Bank heeft zijn eerste koolstofkredieten verkocht die afkomstig zijn van onder meer Nederlandse boeren.

De kopers zijn de energiemaatschappijen Vattenfall en Greenchoice, de zuivelconcerns Interfood en Hoogwegt en Rabo-dochter Interpolis, bedrijven die niet of nog niet op eigen kracht klimaatneutraal kunnen worden. Dat meldt het FD.

De zogeheten CO2-credits komen van tien Nederlandse en vijf Amerikaanse boeren. Zij beloven de komende drie jaar jaarlijks 10.000 ton koolstof uit de atmosfeer op hun land vast te leggen en ontvangen ook het grootste deel van de opbrengst. Om welk bedrag het daarbij gaat, houden de boeren, de kopers en de Rabo voorlopig nog geheim.

Vattenfall doet mee “om te leren hoe koolstofkredieten werken”, volgens een woordvoerder. Het energiebedrijf stoot jaarlijks alleen in Nederland al meerdere megatonnen van het broeikasgas kooldioxide (CO2) uit. “De ervaringen kunnen als input dienen voor toekomstige regelgeving voor de certificering van koolstofverwijdering.”

Gerelateerde artikelen