Raad van State verbiedt bouw

Bouwprojecten verboden vanwege de stikstofuitspraak, waaronder woningen en snelwegaansluiting.

De Raad van State heeft een aantal noodzakelijke bouwprojecten laten staken omdat in de besluiten voor de betreffende ontwikkelingen gebruik was gemaakt van het Programma Aanpak Stikstof. De Raad heeft besloten dat dat niet langer als toestemmingsbasis kan worden gebruikt om ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk te maken, omdat het niet voldoet aan Europese regels.

Slachtoffers zijn de aansluiting op de A9 bij Heiloo, de vernieuwing van een sporthal en nieuwbouw van woningen in Egmond aan Zee, twee sportcomplexen, een bedrijventerrein en strandbebouwing. Het gaat in alle gevallen om bestemmingsplannen (en een natuurvergunning), waarbij bezwaarmakers de gevolgen van de stikstofneerslag voor natuurgebieden in de omgeving aan de orde hebben gesteld.

Bij alle projecten is de uitstoot van stikstof in de buurt van beschermde natuurgebieden het probleem. Te hoge stikstofconcentraties zijn schadelijk voor de natuur en het systeem waarmee de overheid de nadelen wilde tegengaan is in strijd met de wet, bepaalde de Raad van State eerder. Ironisch genoeg waren een aantal projecten juist bedoeld om uitstoot te verlagen, door betere verkeerdoorstroming en nieuwere bebouwing.

[training_tutorial]
(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen